‘Ficties & documentaires’

17 Jan.'15
- 00:00

Publieken

11:00 > 18:00 (om het uur) Colour Bar - Roland Gunst
Gepresenteerd door BOZAR & AfricaMuseum@BOZAR
(2011, 56’, België, OV ond NL + FR)
Op mijn 12 jaar verhuist mijn familie en ik van Congo naar België. Voor de eerste keer wordt ik geconfronteerd met mijn raciale mix. In Afrika ben ik een blanke. In België ben ik een zwarte. Volledig in de war vecht ik gedurende 20 jaar tegen een identiteitscrisis. Om mijn identiteit te vinden doorbreek ik een taboe en spreek ik met mijn familie en met mulatten over deze raciale kwestie.
Roland Gunst is een Belgisch-Congolese beeldende kunstenaar en regisseur regelmatig aan het werk rond onderwerpen zoals identiteit en beeldvorming in de relatie tussen zwart Afrika en het blanke Europa. Video’s, installaties en performances drukken zijn visie over deze kwesties.

11:00 Ni Kuruka Maisha - Jumping into Life
Gepresenteerd door Africalia
(2014, 69’, Kenya, OV ond FR + EN)
Ni Kuruka Maisha: Jumping into Life is een documentaire over de leerlingen van de kunstschool Kuruka Maisha. Op een intense en geëngageerde manier wordt het leven van de jongeren in de sloppenwijken van Nairobi afgeschilderd. De film toont de vreugde en het plezier dat ze beleven aan hun eerste stappen ophet podium, en laat tegelijkertijd de complexiteit zien van droom en ontgoocheling in de ontwikkeling van hun talenten als kunstenaar.

13:00 Twaaga - Cédric Ido
In het raam van Congolisation
(1985, 30’, Burkina Faso, FR)
Burkina Faso, 1985. De 8-jarige Manu is niet weg te slaan van zijn grote broer Albert. Als Albert zich laat betoveren om onoverwinnelijk te worden beseft Manu dat er, naast de superhelden van wie hij elke week de avonturen leest, nog anderekrachten in het spel zijn.

14:00 Aya de Yopougon - Marguerite Abouet
Gepresenteerd door Comocongo
(2013, 88’, Frankrijk, FR)
De film speelt zich eind jaren 1970 af in Yopougon, een volkswijk van Abidjan in Ivoorkust. We volgen het amoureuze en familiale leven van een groep adolescenten. Adjoua begint een relatie met Moussa. Maar als ze zwanger wordt, beginnen de problemen pas.

15:00, 16:00, 17:00 STUDIO CONGO
Gepresenteerd door AfricaMuseum@Bozar
Animatiefilms (Atelier Graphoui): Maak kennis met Congo via enkele animatiefilms die zowel een Congolese als een westerse kijk op het land tonen! De realisaties van deze vzw, gebaseerd op het werk van artiesten, jong en oud, onthullen de vele levenservaringen en stellen de wereld van het noorden en het zuiden in vraag.
De films worden getoond in aanwezigheid van Atelier Graphoui om 15u, 16u, 17u:
• Villafricastad (19’, FR|NL): De Afrikaanse stad voorgesteld door stedelingen van hier.
• Le crapaud chez ses beaux-parents (8’, FR): Een Congolees verhaal over een ruzie die ontstaat tijdens een gezamenlijke maaltijd.
• Mômimages Zaïre (23’, FR): Tekenfilms over het dagelijks leven, over spelen, de omgeving, een plaatselijk verhaal, over gezondheid en maskers: thema’s gekozen door kinderen uit Kinshasa.
• Kinshasa septembre noir (7’, FR): Kinderen uit Kinshasa vertellen met behulp van hun potloodtekeningen op kladpapier over de plunderingen door militairen in 1991.

20:00 & 22:00 The Last Song Before the War - Kiley Kraskouskas
Gepresenteerd door BOZAR
(2013, 74’, USA, ond FR + EN)
Dit is een lange documentaire over het inspirerende ontstaan en de onzekere toekomst van het jaarlijkse Festival in the Desert in Mali. De geschiedenis van het festival wordt verteld vanuit het perspectief van medeoprichter en festivaldirecteur Manny Ansar, van muzikanten en van reizigers uit alle hoeken van de wereld die aanwezig waren. Tegen een achtergrond van verbluffende muziekoptredens zie je op subtiele wijze de uitdagingen en overwinningen waarmee mensen geconfronteerd worden die in zulke moeilijke economische en politieke omstandigheden een kunstevenement op poten zetten. Na twaalf jaar succes en onvergetelijke concerten kwam er in 2012 een einde aan het Festival in the Desert toen separatistische rebellen en islamistische strijders de controle verwierven over Noord-Mali. The Last Song Before the War beschrijft het festival van 2011 - mogelijks de laatste editie waarin de oorspronkelijke geest nog aanwezig was - waarbij mensen uit de hele wereld bijeenkomen voor een eerbetoon aan vrede, verzoening en de genezende kracht van muziek.

Praktisch