‘Hava, Maryam, Ayesha - Sahraa Karimi’

8 Maa.'22
- 19:00

Deze screening vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag en in de context van de VUB Gender Week.
​​​​​​​Op 7 maart kan je een online talk over film, gender en politiek in Afghanistan met regisseur Sahraa Karimi volgen. Schrijf je hier in.

Voorstelling en panelgesprek over kunst als platform voor politieke verandering  
Hava, Maryam, Ayesha is de eerste onafhankelijke Afghaanse film die volledig in Kaboel is gedraaid, met een regisseur, acteurs en actrices die in Afghanistan leven. In Kaboel wonen drie Afghaanse vrouwen met elk een andere sociale achtergrond. Ze staan voor een grote uitdaging:  voor het eerst in hun leven moeten de drie vrouwen een persoonlijk probleem zelf oplossen.  
De voorbije tien jaar heeft de Afghaanse filmindustrie veel erkenning gekregen. De bijdragen van vrouwelijke regisseurs en crewleden hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Op Internationale Vrouwendag zullen filmmakers Sahraa Karimi, Vida Dena, Rand Abou Fakher en filmprogrammeur Mahdieh Fahimi in debat over het belang van de inbreng van vrouwen. 

Sahraa Karimi is een Afghaanse filmregisseur. Ze studeerde film en was de eerste vrouw aan het hoofd van de nationale Afghaanse Filmorganisatie. Als reactie op de recente ontwikkelingen in Afghanistan, na de staatsgreep van de Taliban, vecht Karimi voor de rechten van Afghaanse filmmakers en van andere artiesten en beschermt ze tegen de onderdrukking door en geweld van de Taliban. Daarbij heeft ze bijzondere aandacht voor vrouwen. 

Rand Abou Fakher is een multidisciplinair artiest. Ze werd geboren in Syrië en studeerde af als fluitiste aan het Nationaal Conservatorium van Damascus. Haar tweede kortfilm So We Live ging in première in de internationale competitie van de 70e editie van de Berlinale en won verschillende prijzen. Haar films zijn gebaseerd op concepten die voortkomen uit antropologische onderzoeken die worden benadrukt door haar ervaringen als ontheemde Arabische vrouw.

Vida Dena is een Iraanse kunstenares en filmmaker, die woont en werkt in Brussel.  Ze werd geboren in 1984 in Teheran en behaalde in 2015 een Master in filmregie aan het KASK in Gent. Vida werkt met verschillende media van tekeningen tot video's over onderwerpen als migratie, identiteit, censuur, oorlog en onrechtvaardigheid. Vida maakt deel uit van de collectieven 'Comment peut-on être persan?' en Ciclope. Momenteel werkt ze aan haar eerste lange documentaire My paper life.

​​​​​​​Mahdieh Fahimi werd geboren in België maar groeide op in Iran. Als jongvolwassene keerde ze naar België terug en in 2018 behaalde ze haar master visuele kunsten aan LUCA School of Arts in Gent. Sindsdien is ze actief bezig met schrijven en reflecteren over onder andere films en filmmakers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 


Programma
19:00 – Inleiding
19:15 – Screening Hava, Maryam, Ayesha
20:45 – Gesprek met Sahraa Karimi, Vida Dena en Rand Abou Fakher over film als platform voor maatschappelijke en politieke verandering, gemodereerd door Mahdieh Fahimi. 
21:30 – Einde 

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Dari/Farsi
  • Ondertiteling: Engels

(AF, 2019, DCP, 86')

Tarieven

Standard

8 -

-26

6 -