‘I Create. I am not a muse’

9 Feb.'19
- 19:30

Afrofeminism in Literature

Met: Ellah Wakatama AllfreyAmina JamaRachida LamrabetMaaza MengisteNadifa MohamedMinna Salami.

I create. I am not a muse wordt een ode aan zes Afrikaanse feministes uit alle hoeken van Afrika die de literatuur thuis en in het buitenland naar hun hand zetten. We plaatsen de auteur als schepper in de kijker en tonen hoe deze invloedrijke vrouwen de literaire wereld een nieuwe koers geven, in Afrika en daarbuiten, met gewaagde en vernieuwende ideeën.

Het evenement wordt georganiseerd door Asmara-Addis Literary Festival (in exile)een initiatief van Sulaiman Addonia, in samenwerking met het Afropolitan Festival. The Asmara-Addis Literary Festival (in exile) krijgt de steun van BOZAR en de Gemeente Elsene, en is een nieuw pan-Afrikaans literair evenement rond feministische principes.

Ellah Wakatama Allfrey is oprichtster en redactiedirectrice van The Indigo Press uitgeverij. Haar journalistieke werk verscheen al in de kranten The Telegraph, The Guardian en The Observer, maar ze schreef ook al voor de magazines The Spectator en The Griffith Review. Ellah Wakatama Allfrey is medeoprichtster van de Etisalat (inmiddels omgedoopt tot 9Mobile) Literary Prize en zetelt in de adviesraad van Art for Amnesty en het adviespanel van The Johannesburg Review of Books. In 2011 werd ze opgenomen in de Order of the British Empire voor haar inzet voor het uitgeverswezen.
Amina Jama woont in Londen. De Somalisch-Britse schrijfster werd finaliste op Words First in London, een samenwerking tussen Roundhouse & BBC Radio 1Xtra. Ze nam ook deel aan het Barbican Young Poets-programma, was een van de gastvrouwen op BoxedIn in Boxpark Shoreditch, en assistent-onderwijzeres voor het Roundhouse Poetry Collective. In haar werk verdiept ze zich in ontheemding, een tweevoudige culturele identiteit en familie. Ze werkte al in opdracht van de BBC, de Queens Gallery, Buckingham Palace en de Londense burgemeester.
Rachida Lamrabet
is een Marokkaans-Belgische schrijfster die in het Nederlands schrijft. In 2007 verscheen haar debuutroman Vrouwland. In 2009 bracht ze een bundel kortverhalen uit onder de titel Een kind van God. Daarvoor mocht ze in januari 2010 de BNG Nieuwe Literatuurprijs in ontvangst nemen in Amsterdam. Haar tweede roman, De man die niet begraven wilde worden, werd in 2011 uitgegeven door De Bezige Bij in Antwerpen.
In september 2018 verscheen Rachida’s derde roman, Vertel het iemand. Lamrabet is ook actief in de theaterwereld. 
Maaza Mengiste’s debuutroman De leeuw en de keizer werd door The Guardian geselecteerd als een van de tien beste hedendaagse Afrikaanse boeken en werd ook door The Christian Science Monitor, The Boston Globe en andere magazines opgelijst als een van de beste boeken van 2010. In 2018 ontving ze een beurs van The National Endowment for the Arts. Ze genoot bovendien de steun van het Fulbright Scholar Program, kreeg een Puterbaugh-beurs en werd tweede in de strijd om de Dayton Literary Peace Prize. Ze schrijft onder meer voor The New Yorker, The New York Review of Books, Granta, The Guardian, The New York Times, Rolling Stone en de BBC.
Nadifa Mohamed werd in 1981 geboren in het Somalische Hargeisa. Ze studeerde Geschiedenis en Politiek aan St. Hilda’s College van de universiteit van Oxford. Met haar debuutroman Zwarte Mamba sleepte ze de Betty Trask Prize in de wacht en was ze in de running voor de Orange Prize, de Guardian First Book Award, de John Llewellyn Rhys Prize, de Dylan Thomas Prize en de PEN Open Book Award.  Haar tweede roman, De tuin van verloren zielen, verscheen in 2013 en leverde haar een Somerset Maugham Prize en de Prix Albert Bernard op. Met het boek dong ze bovendien mee naar de Dylan Thomas Prize en de Hurston/Wright Legacy Award. Nadifa Mohamed schrijft geregeld voor The Guardian, The New York Times, Lithub en Freeman’s. Haar werk is verschenen in veertien talen.
Minna Salami is schrijfster, blogger, maatschappijcriticus en internationaal keynotespreker. Ze richtte MsAfropolitan op, een met talrijke prijzen bekroonde blog die feminisme en kritische reflecties over de hedendaagse cultuur verbindt vanuit een op Afrika gefocuste perspectief. Volgens ELLE Magazine is ze “een van de twaalf vrouwen die de wereld veranderen” samen met Angelina Jolie en Michelle Obama. Als internationaal keynotespreker nam Minna het woord  o.m. voor het Europese Parlement, de Oxford Union, Yale University, TEDx, The Singularity University bij NASA en UNWomen. Ze is medewerker bij The Guardian, Al Jazeera en The Royal Society of the Arts, en columnist voor de Guardian Nigeria.  Minna is Nigeriaanse, Finse en Zweedse en leeft zowel in Londen als in Lagos.  Haar debuutwerk Sensuous Knowledge wordt tegen de lente van 2020 verwacht.

2018-2019

AFROPOLITAN FESTIVAL 2019

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

In het kader van

  • Asmara-Addis. Literary Festival (in exile)