Bozar
VUB/ULB - Vrije Universiteit Brussel / Université Libre de Bruxelles

‘Journalistiek in tijden van crisis’

3 Mei'22
- 10:00

Onafhankelijke media zijn niet weg te denken als het gaat over autoriteiten ter verantwoording roepen, corruptie aan het licht brengen, informatie verstrekken aan burgers, een platform voor debatten bieden en desinformatie ontkrachten. Toch wordt de vrijheid van meningsuiting wereldwijd in veel landen bedreigd en zijn met name journalisten een doelwit voor autoritaire regimes. Deze editie legt de focus op de ervaringen van journalisten in Wit-Rusland en Oekraïne.
Wit-Russische journalisten hebben het bijzonder moeilijk: journalisten werden het land uitgejaagd en leven nu in ballingschap, en er zijn nog maar weinig onafhankelijke media actief in het land.
In Oekraïne, een land met een voorheen levendig, zij het enigszins problematisch media-ecosysteem, hebben de meeste mediakanalen nu moeite om te overleven, ten gevolge van de ineenstorting van de reclamemarkt na de invasie van Rusland. Voorheen succesvolle commerciële verkooppunten zijn nu afhankelijk van financiering van donors om hun personeel te kunnen betalen en verslag te kunnen blijven uitbrengen. Dat alles in een tijd waarin de vraag naar onafhankelijke journalistiek groter is dan ooit tevoren.
De meeste Oekraïense journalisten hadden geen eerdere ervaring met verslaggeving vanuit oorlogsgebieden en moeten nu werken in uiterst gevaarlijke omstandigheden. Verschillende journalisten zijn vermoord of ontvoerd, en velen raakten gewond. Zij bevinden zich in de frontlinie van wat niet alleen een militaire oorlog is, maar ook een informatieoorlog.
Kernthema’s:
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat journalisten ter plaatse veilig verslag kunnen blijven uitbrengen?
Hoe kunnen we de kloof dichten tussen de grote vraag naar onafhankelijk, betrouwbaar nieuws en de realiteit ter plaatse?
Wie vertrouw je?
Met Natalia Goemenjoek, Oekraïense journaliste en oprichtster van Public Interest Journalism Lab, Barys Haretski & Hanna Valynets, VP en woordvoerster, Wit-Russische Vereniging van Journalisten, Jakub Parusinski, auteur bij The Fix en crowdfunder, Pavol Demes, vicevoorzitter van het Uitvoerend Comité van EED en GMFUS fellow
Gemodereerd door Hanna Ljoebakova.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Tarieven

Inschrijving / Inscription

0 -

Coproductie

  • Bozar
  • VUB/ULB - Vrije Universiteit Brussel / Université Libre de Bruxelles