Europese Commissie

‘LE COUREUR - Amir Naderi’

5 → 9
mei'21

Bekijk de gratis online film hier.
​​​​​​​Rent > Log in with email > Apply promocode runnerpromo
De film zal beschikbaar zijn van 05.05 > 09.05.2021

​​​​​​​De jonge Amiro woont langs de Perzische Golf en moest al op erg jonge leeftijd leren om op eigen houtje te overleven. Hij droomt van verre horizonten en vraagt zich af welke bestemmingen al die vliegtuigen en vrachtschepen wel hebben. Hij wil iets maken van zijn leven en beseft dat hij ervoor zal moeten vechten, en vooral: rennen, rennen en nog eens rennen. 

Amir Naderi (Iran, 1946) droeg twee decennia lang bij tot de opkomst en bloei van de Iraanse film. Hij mocht al twee Montgolfières d'Or in ontvangst nemen op het Festival des 3 Continents (in 1985 voor Davandeh (The Runner), en in 1989 voor Aab, baad, khaak (Water, Wind, Dust)). In 2018 werd zijn oeuvre integraal vertoond in het Centre Pompidou.
​​​​​​​
De vertoning van Davandeh wordt van een inleiding voorzien door Agnès Devictor. Na de film kan je een gesprek volgen tussen Jean Michel Frodon en Amir Naderi. 

Agnès Devictor is docente aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne en lid van het onderzoekscentrum HiSCA (Histoire Culturelle et Sociale de L'art). Ze geeft daarnaast les over de Iraanse film aan het INALCO (Institut National des Langues et des Civilisations Orientales). 
Jean-Michel Frodon is filmrecensent en -historicus en is als professor verbonden aan Sciences Po Paris, waar hij lid is van het pedagogisch comité van de masteropleiding in experimentele politieke kunsten (SPEAP). Hij is daarnaast ereprofessor aan de Schotse University of St Andrews. 

De vertoning kadert binnen het project HerMap - Iran - Cultural Heritage Management Project. Eén van aandachtspunten in het project is de link tussen archieven en creatie. 

Praktisch