‘Mayday 2022 – Alarm in Oekraïne!’

9 Mei'22
- 17:00

The key moment to take a closer look at Europe

De brutale Russische invasie in Oekraïne heeft de oorlog opnieuw tot aan de grenzen van de Europese Unie gebracht. 9 mei, Europadag, is dit jaar dan ook vooral een dag van solidariteit met Oekraïne. Bozar organiseert op Europadag traditioneel lezingen en debatten over de staat van de Europese Unie en dat onder de noemer Mayday. Op de editie van 2022 zullen journalisten en academici uit heel Europa, maar vooral uit Oekraïne, duiding geven bij het conflict. Kunstenaars en cultuurwerkers staan stil bij de rol die zij kunnen spelen wanneer de wapens spreken. Ook dissidente Russische stemmen die in hun eigen land door het regime van president Poetin worden vervolgd, komen aan bod.

Programma:

17u - 17u15 | Introductie
Een poëtische inleiding door Haska Shyyan (UA). Ze zal ook in gesprek gaan met Karl van den Broeck (BE, Bozar) waarom het van belang is dat Europeanen niet langer met een Russische blik naar Oekraïne kijken.

17u15 - 17u45 | Mayday Magazine#3 | Voorstelling
​​​​​​​Karl van den Broeck (BE, Bozar) interviewt Teresa O’Connell (GB, Are We Europe), de hoofdredacteur van deze editie van Mayday Magazine die volledig aan de oorlog in Oekraïne gewijd is. Hij praat ook met Ekaterina Martynova (RUS) die in het magazine aan bod komt. 

18u - 18u45 | Art at War | Interview
Pieter Vermeulen
(BE) is kunstcriticus, curator, docent en schrijver voor HART Magazine. Hij zal het met de genodigden hebben over de rol die Europese culturele organisaties en initiatieven spelen bij de bescherming van Oekraïense kunstenaars en dit in een breder kader plaatsen. Hoe kunnen we kunstenaars steunen die gevaar lopen? Wat kan kunst doen in oorlogstijd? Tot de gasten behoren: Marita Muukkonen (FI), Ivor A Stodolsky (FI/FR), Kristina Solomoukha (UA), Marie le Goux (FR)

19u - 19u45 | Today | Immersive performance door Queer Studio
Op Mayday 2022 presenteert choreografe en Pussy Riot-lid Viktoria Naraxsa (RUS) een performance waarin brieven van Oekraïense vluchtelingen en hun geliefden die nog steeds vastzitten in Oekraïne en video-installaties van de Oekraïense kunstenares Yuliia Savchenko (UA) en Pussy Riot-lid Anna Kuzminykh (RUS) een centrale rol spelen.

20u - 20u45 | Meet the Historian: Andrii Portnov
Andrii Portnov
(UA) is Professor ‘Entangled History of Ukraine’ aan de Europese Universiteit University Viadrina (Frankfurt a/d Oder, DE). Het gros van zijn publicaties is gewijd aan de intellectuele geschiedenis, de geschiedschrijving, genocide en memory studies in Polen, Rusland en Oekraïne. Hij wordt geïnterviewd door Vojtěch Boháč (CZ), een Tsjechische journalist die lange tijd in Rusland woonde en reportages maakte in het oorlogsgebied in Oekraïne. 

21u - 22u | Meet the Director: Sergei Loznitsa 
Sergei Loznitsa (UA) is een graag geziene gast bij Bozar. Loznitsa dompelt zijn kijkers onder in de tragedie van oorlogen, of het nu de Tweede Wereldoorlog is of de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hij wordt geïnterviewd door Aude Merlin (BE, ULB). Het interview wordt afgenomen in het Russisch met een vertaling in het Engels door Daria Bocharnikova (BE, Bozar)

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Bozar koos er bij het begin van de oorlog voor om culturele projecten die door de Russische staat worden gefinancierd op te schorten, maar tegelijkertijd benadrukken wij dat het van essentieel belang is de deuren van onze instellingen open te houden voor alle internationale kunstenaars die de Europese waarden van vrijheid van meningsuiting, vrij verkeer, wederzijds respect en de rechtsstaat delen, ongeacht hun herkomst en staatsburgerschap. Het is in die geest dat we Mayday 2022 organiseren.

  • De zaal is doorlopend toegankelijk, je kan dus een keuze maken uit de debatten en interviews. Maar je kan ook de hele avond blijven.
  • ​​​​​​​Mayday Magazine is te koop voor 15 euro. ​​​​​​​

Tarieven

Inschrijving / Inscription

0 -