Op 24 februari 2022 vielen de strijdkrachten van de Russische Federatie Oekraïne binnen en ontketenden een grootschalige oorlog op het grondgebied van Oekraïne. Op 25 en 26 februari 2022 veroordeelde Bozar deze onaanvaardbare daad van agressie zonder aanleiding en betuigde het zijn solidariteit met het Oekraïense volk en de Oekraïense artiesten. Tijdens dat eerste weekend van oorlog in Europa namen we een minuut stilte in acht bij de vertoningen van Oekraïense films en stonden we met z'n allen in de Henry Le Bœufzaal te luisteren naar het Oekraïense volkslied dat Igor Levit bij de start van zijn Sjostakovitsj-concert bracht. Vanaf dat moment wappert de Oekraïense vlag bovenop ons dak.
Bozar is een Europees cultuurhuis dat staat voor vrede, wederzijds respect en artistieke samenwerking over de grenzen heen. Wij zien geweld en vernietiging als vijanden van cultuur en co-creatie. Onze missie is om kunstenaars te ondersteunen en hun visies centraal te stellen in alles wat we doen voor ons publiek. Wij zijn ervan overtuigd dat het nu belangrijker is dan ooit om de banden op het hele Europese continent aan te halen in weerwil van deze afschuwelijke daad van wreedheid door de Russische regering. Wij roepen op tot uitgebreide steun aan alle individuen en organisaties die deze waarden delen en de oorlog onvoorwaardelijk veroordelen, ook die uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.
Wij roepen onze partners in de culturele sector in Europa op om het regime van Poetin niet te verwarren met Russische kunstenaars, cultuurwerkers en organisaties die zich tegen deze oorlog verzetten, en om de Russische culturele sector geen algemene sancties op te leggen. Wij menen dat het tijd is om culturele samenwerkingsprojecten die door de Russische staat en zijn gevolmachtigden worden gefinancierd, op te schorten en de samenwerking met personen en organisaties die het regime van Poetin en de invasie in Oekraïne openlijk steunen, op te zeggen.
Tegelijkertijd benadrukken wij dat het van essentieel belang is de deuren van onze instellingen open te houden voor alle internationale kunstenaars die de Europese waarden van vrijheid van meningsuiting, vrij verkeer, wederzijds respect en de rechtsstaat delen, ongeacht hun herkomst en staatsburgerschap.
Het project van Europees herstel en naoorlogse wederopbouw kan alleen worden opgezet samen met artiesten en culturele werkers uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. In plaats van nog meer verdeeldheid te zaaien, moeten we de handen in elkaar slaan en een solide pan-Europees cultureel noodfonds oprichten dat artiesten en cultuurwerkers die op het Euraziatische continent en in de rest van de wereld in gevaar verkeren, kan bijstaan.