Embassy of Ireland

‘Pomes Penyeach’

1 Juni'22
- 19:30

James Joyce Set To Song

Met Matthew Nolan (gitaar), Adrian Crowley (piano & mellotron), Sean Mac Erlaine (riet & elektronica), Anna Mieke (zang) en Kevin Murphy (cello & pedaal)

​​​​​​​

Pomes Penyeach, gecomponeerd door Adrian Crowley & Matthew Nolan, is een uniek en opwindend project dat de poëzie van James Joyce herinterpreteert in een lied. De verzameling van 13 korte gedichten, voor het eerst gepubliceerd in 1927 door Shakespeare & Company uit Parijs, vormt de lyrische basis voor deze verkwikkende en uitgebreide creatie.

De titel, Pomes Penyeach, is een typisch Joyceaans woordspeling; de letterlijke betekenis ervan is 'gedichten voor een shilling per stuk', aangezien de collectie werd gepubliceerd voor de prijs van één shilling, of twaalf penningen. Het dertiende gedicht was een bonus 'tilly' (tuilleadh in het Iers); een gewoonte van Ierse handelaars in die tijd om een extra portie aan te bieden, vergelijkbaar met de 'bakkersdozijn', die 13 broden bood in plaats van twaalf.

Dit opwindende nieuwe project kwam tot stand toen academicus/curator/componist Matthew Nolan zanger/schrijver/componist Adrian Crowley benaderde en hem uitnodigde om samen te werken. Nolan ontdekte de collectie van Joyce dertig jaar geleden voor het eerst en had sindsdien de ambitie om de elegische collectie op muziek te zetten. Die samenwerking leidde tot een adembenemend project van panoramische kwaliteit dat niet alleen opvalt als een transporterende muzikale reis, maar ook als een bewijs van de tijdloosheid van Joyce's couplet.

Het project omvat Adrian Crowley (zang, piano, akoestische gitaar en mellotron), Matthew Nolan (elektrische gitaar, omnichord en synth). Het paar heeft een prachtig ensemble samengesteld met enkele van Ierlands meest vooraanstaande hedendaagse spelers met strijkinstrumenten, elektronica en een verrassende gastvocalist die Crowley's aparte stem perfect vervult.

Pomes Penyeach wordt ondersteund door het Ierse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Museum of Literature Ireland en het Saint Patrick's Festival.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Geluidsniveau

Niveau 1 ≤ 85 db

Prijs: 15€