Bozar
EUROPALIA TRAINS & TRACKS

‘Rinus Van de Velde. Inner Travels’

18 Feb. →
15 Mei'22

Via diverse media die variëren van tekening tot sculptuur, installatie en film, creëert Rinus Van de Velde een parallel universum waar elementen uit de realiteit en de verbeelding samensmelten tot een unieke vorm van visuele storytelling. Als zelfverklaarde sofareiziger vertelt Van de Velde vaak verhalen over semi-heroïsche queesten en avonturen die zijn opgebouwd rond imaginaire reizen en fictieve ontmoetingen met figuren uit de recente kunstgeschiedenis. 
 

De tentoonstelling focust op een circulair verhaal van vertrekken en terugkeren naar huis, met de trein als metafoor voor de reis en toont in première Van de Veldes nieuwe film, samen met een overzicht van hoofdzakelijk recente werken. Het geheel wordt geconfronteerd met een selectie werken van moderne en hedendaagse kunstenaars zoals Pierre Bonnard, Joseph Cornell, Fischli/Weiss, Joan Mitchell, Claude Monet, Monster Chetwynd, Laure Prouvost, Josephine Troller, Jean Tinguely en anderen.
​​​​​​​

De tentoonstelling is een open uitnodiging om de kunstenaar te vergezellen op zijn ‘innerlijke reizen’ en een visuele ontdekkingsreis die een glimp laat zien van de steeds uitdijende geconstrueerde wereld van Rinus Van de Velde. Curatoren: Rinus Van de Velde, Julie Verheye (Tentoonstellingscoördinator EUROPALIA) en Dirk Vermaelen (Artistiek directeur EUROPALIA).

 

Een tentoonstelling van EUROPALIA TRAINS & TRACKS

 

Gaëtan Rusquet onderzoekt de relatie tussen beeld en lichaam. Deze keer doet hij dat in co-creatie met Damien Petitot in het kader van de EUROPALIA tentoonstelling Rinus Van de Velde: Inner Travels. In-depth is een performance-installatie met twee performers, die de relatie tussen het lichaam, het scherm en hun vele verschijningen exploreert. De performances vinden plaats bij Bozar in de rotonde Bertouille en zijn toegankelijk met een ticket voor de tentoonstelling van Rinus Van de Velde:
29.04.2022 - 14:00 - 17:00
30.04.2022 - 14:00 - 17:00
07.05.2022 - 14:00 - 17:00
08.05.2022 - 14:00 - 17:00

 

Festival

14 Okt.'21 →
15 Mei'22

EUROPALIA TRAINS & TRACKS

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Coproductie