Raveel Caroline Lessire

Gepubliceerd op

Hello 2022, goodbye 2021

Ondanks een bewogen jaar hebben jullie in 2021 opnieuw met volle teugen kunnen genieten van cultuur. Bozar heeft zich meer dan een keer opnieuw heruitgevonden dit jaar: de alom gekende coronamaatregelen, maar ook onze huisstijl en website kreeg een volledig nieuwe look ’n feel. We kijken vol goede moed uit naar 2022, maar niet zonder nog even terug te blikken naar enkele hoogtepunten anno 2021.

Dit was 2021

In onze concertzalen gaf de virtuoze violiste Patricia Kopatchinskaja dit jaar niet een maar twee keer het beste van zichzelf. In maart 2020 gaven ze het laatste concert voor de coronacrisis uitbrak. En ook nu weer zorgden Wynton Marsalis en het Jazz at the Lincoln Orchestra voor een magische avond.

Summer Palace Concerts © Caroline Lessire

Maar 2021 was ook het jaar van enkele zwaargewichten binnen de beeldende kunst. De retrospectieve rond Belgisch kunstenaar Roger Raveel trapte het jaar mooi af. Samen met Luc Tuymans gingen we in de expo Secrets op zoek naar de relatie tussen artificiële intelligentie en kunst. Tot slot sluiten we het oude jaar af en duiken we het nieuwe jaar in met David Hockney.

We kregen ook het nodige stof tot nadenken. Een volle Henry Le Boefzaal kwam luisteren naar architect Xaveer de Geyter, we organiseerden het driedaagse Beirut Echoes met talks, performance en film uit Beiroet. Het seriesfestival Are You Series? was opnieuw een van de sluitstukken van een goedgevuld jaar.

David Hockney exhibition © Caroline Lessire

2022 in enkele highlights

Als alles goed gaat, kan je ook de volgende data in je agenda zetten.

Na Hockney zal een van zijn grootste bewonderaars tentoonstellen in onze zalen in het kader van Europalia Trains & Tracks: Rinus Van de Velde (18.02 – 15.05). Naar aanleiding van de 100e verjaardag van het Paleis voor Schone Kunsten is er de expo Project Paleis: Een Eeuwfeest (1.04 – 21.07) en ook de stad Alexandrië (23.09.22 – 08.01.23) staat in de kijker met een grote tentoonstelling.

©Yannick Sas - Rinus Van de Velde

Ook ons muziekseizoen heeft heel wat moois voor je in petto. Het is uitkijken naar het Sjostakovitsj festival (24 - 27.02.2022) in samenwerking met het Belgian National Orchestra, met als kerst op de taart de volledige Préludes en Fuga’s van de Russische grootmeester door Igor Levit. We kijken ook al reikhalzend uit naar het Klarafestival (11 - 27.03.2022), de jaarlijkse afspraak voor muzikale toppers, met dit jaar onder anderen Branford Marsalis en Maurizio Pollini op de affiche. Wil je een concert cadeau doen? Ontdek hier meer onvergetelijke muziekhoogtepunten van 2022: Concerten onder de kerstboom.

Igor Levit © Felix Broede_Sony Classical

In onze cinemazalen passeren films van onder meer Julie Bertuccelli en Artavazd Pelechian de revue. 2021 verlaat ons nog niet helemaal, want we hebben nog een talk tegoed van classica, BBC-icoon en feministe Mary Beard (07.04). En we maken in 2022 ook weer plaats voor bijzondere ontmoetingen op het podium. Onder meer de twee vooraanstaande Franse schrijvers Leïla Slimani en Olivier Guez zullen met elkaar in gesprek gaan op 8 februari.

Werp geregeld een blik op onze website en ontdek de volledige programmatie.

Leïla Slimani © Francesca Mantovani & Olivier Guez © DR/GR

Het hele Bozar-team wenst jullie een jaar vol liefde, hoop en geweldige momenten!