Bozar
Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Sufi Night’

23 Okt.'21
- 20:00

Al eeuwenlang brengt het soefigedachtegoed een boodschap van openheid, verdraagzaamheid en liefde. Elk jaar wijden Bozar en Moussem naar aanleiding van Sufi Night een hele avond aan de sublieme en betoverende expressievormen van deze tak van de islam. Deze nieuwe editie focust op de grote stemmen uit diverse culturen, die met veel zeggingskracht en respect de teksten van de grote dichters van de soefitraditie tot leven brengen. De Belgisch-Tunesische zangeres, actrice, schrijfster en visueel kunstenaar Ghalia Benali stelt haar talent ten dienste van het rijke dichterlijke repertoire van gisteren en vandaag. We nodigen ook twee zangmeesters uit voor een uitzonderlijke ontmoeting rond Perzische en Azerische gedichten: Alim Qasimov, specialist van de mugham uit Azerbeidzjan en een van de indrukwekkendste stemmen van vandaag, en Alireza Ghorbani, een toonaangevende Iraanse zanger.

Ghalia Benali
zang
Moufadhel Adhoum
ud
Vincent Noiret
contrabas
Nejib Farjallah
percussie
Alireza Ghorbani
zang
Alim Qâsimov
zang
Hesam Naseri
artistieke leiding , setar
András Gábor Dés
percussie , slagwerk
Mahan Haji Mirarab
gitaar
Saman Samimi
kamancheh
Rauf Islamov
kamancheh
Milad Mohammadi
tar
Mátyás Szandai
contrabas
Rabābi : Alim Qasimov & Alireza Ghorbani. Feat. Hesam Naseri & Mahan Mirarab

Ontdek de buitengewone ontmoeting tussen twee grote stemmen uit twee verwante culturen. Alireza Ghorbani, zanger van de poëzie uit Iran, en Alim Qasimov, specialist van de mugham uit Azerbeidzjan, komen samen om de soefiboodschap kracht bij te zetten. Tijdens dit nieuwe project dat naar aanleiding van de Sufi Night wordt voorgesteld, verenigen deze twee musici met internationale faam hun stem om alle eer te brengen aan de Perzische poëzie van de soefimeester Rûmî (1207-1273) en de Azerische dichtkunst van de fantastische figuur van Fuzûlî (ca. 1483-1556). De grenzen tussen de Perzische en de Turks-Azerische taal vervagen in deze muziek, die subtiele traditionele klanken en hedendaagse invloeden uit het Midden-Oosten met elkaar combineert.

Alireza Ghorbani
zang
Alim Qâsimov
zang
Hesam Naseri
artistieke leiding , setar
Mahan Haji Mirarab
gitaar
Saman Samimi
kamancheh
Rauf Islamov
kamancheh
Milad Mohammadi
tar
Mátyás Szandai
contrabas
András Gábor Dés
slagwerk
Ghali Benali zingt Soefi-dichters

De Belgisch-Tunesische Ghalia Benali is zangeres, actrice, schrijfster en beeldend kunstenares. Ze zingt in de klassieke Arabische taal, maar met haar composities brengt ze een breed scala aan invloeden samen: van Arabische folk tot jazz en van hedendaagse lounge tot klassiek Indische muziek. Met haar gracieuze, magische stem lijkt Ghalia moeiteloos tussen deze verschillende genres en culturele tradities te kunnen schakelen. Speciaal voor deze Sufi Night brengt Ghalia het programma "Hadret Ishq" حضرة عشق , een bloemlezing uit het immense en rijke repertoire van de soefi dichters gaande van oeroude teksten tot hedendaagse stemmen, met het accent op soefisme als levensstijl, meer dan alleen een geloof.

Ghalia Benali
zang

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Geluidsniveau

Niveau 3 ≤ 100 db. Gratis oordopjes.


 

Tarieven

Standard

20 -

-30

10 -