Les Grandes Conférences Catholiques

‘Thierry Michel’

14 Nov.'22
- 20:30

Thierry Michel, de Charleroi à Kinshasa, en quête de l’autre

Thierry Michel, de Belgische documentairemaker, geniet internationale faam. Zijn filmwerk werd meermaals bekroond in België en in het buitenland. Na verschillende politieke en sociale documentaires over zijn geboortestreek Wallonië, richt Thierry Michel zijn aandacht op Afrika, Brazilië en Iran.

In de Democratische Republiek Congo levert het documentairewerk van Thierry Michel essentiële getuigenissen. Met de camera op de schouder maakte hij een werk dat critici als "historisch" hebben omschreven. Zijn bekendste films, Mobutu, Roi du Zaïre, Congo River en Katanga Business, stellen de monopolisering van rijkdom en macht in Congo aan de kaak.  Zijn filmportret van dr. Denis Mukwege (een van zijn voorgangers op ons forum), in samenwerking met de journaliste Colette Braeckman, wordt beschouwd als een strijdvaardige film, die heeft bijgedragen tot het op gang brengen van talrijke solidariteitsacties voor de vrouwen van Kivu.  Dit meesterwerk werd met een "Magritte" bekroond, en aan dr. Mukwege werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Tot dan toe was het filmwerk van Thierry Michel erop gericht een stem te geven aan de slachtoffers, maar in zijn laatste film, L' empire du silence, die in 2022 uitkomt, stelt hij de schuldigen van de oorlog in Kivu aan de kaak.

Voor ons forum stemde Thierry Michel ermee in een gesprek te voeren met Philippe Reynaert, een bekend Belgisch filmcriticus en voormalig hoofd van het regionale fonds "Wallimage".

De dialoog zal worden geïllustreerd met fragmenten uit het werk van Thierry Michel, dat niemand onverschillig laat.

De titel van de lezing van Thierry Michel op ons forum is: Thierry Michel, de Charleroi à Kinshasa, en quête de l'autre.

Lezingen & Debatten

Hosted Events

2022-2023

Les Grandes Conférences Catholiques

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans

Tarieven

Standaard

27 -