Goethe-Institut
the Heritage Management Organization-HERITAGE

‘Wanneer de artistieke creatie archieven en het industrieel erfgoed bevraagt’

5 + 6
Mei'21

We schotelen je graag twee webinardagen voor in het teken van de rol van de artistieke creatie in de valorisering van archieven en industrieel erfgoed in Iran. De webinars worden georganiseerd in het kader van het Europees project HerMaP - Cultural Heritage Management Project in Iran.

Programma van 5 mei

14:00-15:45 Artistieke interventies en valorisering van industrieel erfgoed

Het rondetafelgesprek wordt geleid door Benjamin Meyer-Krahmer, professor Kulturen des Kuratorischen aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) / Academy of Fine Arts Leipzig.

14:00-14:10 Welkomstwoord

14:10-14:20 Inleiding door Benjamin Meyer-Krahmer

14:20-14:50 Abel Korinsky & Orhan Kavrakoglu, Aron Rossman-Kiss, Arya Arabshahi & Love Di Marco, Saba Ghorbanalinejad & Timothée Gauvin stellen hun projecten voor, geïnspireerd op de site van de oudste cementfabriek van Iran, de gewezen Rayy Cement Plant.

14:50-15:20 Na de presentatie volgt een uitgebreid gesprek met Nikolaus Hirsch, architect, curator en medeoprichter van het onlineplatform en -archief e-flux architecture en tevens codirecteur van CIVA - Brussel, en Jorge Otero-Pailos, kunstenaar, restauratiearchitect, professor en directeur van het programma Historic Preservation aan de universiteit van Columbia GSAPP. Zijn werk houdt het midden tussen kunst, architectuur en erfgoedbescherming. 

15:20-15:45  Vraag- en antwoordsessie met het publiek via Zoom chat

16:00-17:30 Archieven en hedendaagse artistieke praktijken

Dit rondetafelgesprek wordt in goede banen geleid door Stefanie Schulte Strathaus, die het Berlinale Forum Expanded leidt en codirectrice is van het Arsenal Institute for Film and Video Art.

16:00-16:10  Inleiding door Stefanie Schulte Strathaus

16:10-16:35  Kunstenaars Alice Pedroletti & Andrea Familari, Ehsan Hemat, Goda Palekaite en Sina Seife staan stil bij de rol van archivering als artistieke praktijk en delen het onderzoek met ons dat ze voerden tijdens de residentie. 

16:35-17:05 Na de presentatie volgt een uitgebreid gesprek tussen Chris Dercon, kunsthistoricus, tentoonstellingscurator en directeur van la Réunion des musées nationaux - Grand Palais, en Nico Dockx, kunstenaar, curator, uitgever en onderzoeker, wiens werk vooral de relatie tussen perceptie en herinnering belicht.

17:05-17:30 Vraag- en antwoordsessie met het publiek via Zoom chat.

 

Programma van 6 mei

13:30-14:30 Industrieel erfgoed in verandering: Iraanse perspectieven
Moderator: Sara Reyhani
Geograaf Amin Moghadam en architecte Rojia Forouhar stellen aan de hand van enkele concrete voorbeelden de uitdagingen voor die zich opwerpen bij de samenstelling en bescherming van industrieel erfgoed vanuit architecturale, stedenbouwkundige, antropologische en socioculturele hoek.

14:45-15:45 Archieven en creatie in Iran
Moderator: Amirali Ghasemi
Hoe archieven benaderen binnen een complexe culturele setting als Iran? Welke obstakels werpen zich op?
Onderzoekster en archiviste Maryam Niazadeh en tentoonstellingscurator en kunsthistoricus Michel Dewilde schetsen voor ons de beginselen van het moderne archiveren in Iran en de manier waarop de kunstwereld daarop inspeelt. 

Praktisch

Taal

  • Engels

Online event.

Taal van de activiteit: Engels

​​​​​​​Inschrijving op voorhand vereist. 

Je kan je inschrijven via de volgende links:

Programma van 5 mei

14:00-15:45 Artistieke interventies en valorisering van industrieel erfgoed

16:00-17:30 Archieven en hedendaagse artistieke praktijken

Programma van 6 mei

13:30-14:30 Industrieel erfgoed in verandering: Iraanse perspectieven

14:45-15:45 Archieven en creatie in Iran

In het kader van

  • HerMap Iran-Cultural Heritage Management Project