Gepubliceerd op

5 dingen die je nog niet wist over David Hockney

‘Just because I’m cheeky, doesn’t mean I’m not serious’. Wijze woorden van David Hockney. Dat zijn serieux en gedrevenheid hem tot een van de artistieke legendes van vandaag maken, weten we al. Tijd dus om zijn meer ‘cheeky ’ en speelse kant te belichten. Met deze 5 weetjes leer je de kunstenaar op een andere, minder gekende manier kennen.

Hockney 1992

Dit artikel kadert in

Alles over David Hockney

© Richard Schmidt

2 teckels, 45 schilderijen                           

In 1995 schildert Hockney maar liefst 45 schilderijen van Stanley en Boodgie, zijn geliefde teckels. Drie maanden lang bereidt hij de reeks voor. Hij stelt schildersezels op doorheen zijn huis om de twee speelse viervoeters zo snel mogelijk in verschillende natuurlijke poses vast te leggen. “Alleen de eigenaar kan dit geschilderd hebben”, aldus Hockney.

2 verschillende sokken

Lichtblonde haren, de ronde bril met dikke randen, een gewaagde kleurencombinatie, twee verschillende sokken. Tot op vandaag is Hockney een waar stijlicoon. Tijdens zijn tijd in Amerika zag hij op televisie een reclame van Clairol met de slogan ‘Blondes have more fun’. De jonge artiest ging meteen zijn haar blonderen en kent sindsdien een ongeziene joie de vivre.

David Hockney & Lucian Freud © David Dawson

120 uur voor Lucian Freud

In 2002 besloten David Hockney en zijn collega-kunstenaar Lucian Freud een portret van elkaar te maken. Hockney poseerde ruim 120 uur voor zijn goede vriend, terwijl Freud maar 4 uur moest zitten. “Hij schildert traag en roddelt”, meende Hockney. “Maar wanneer ik schilder, ben ik stil.”  

Hockney Rake's Progress decors
David Hockney, Drop Curtain for “The Rake’s Progress,” 1975–79, Collection of the David Hockney Foundation. © David Hockney.

7 operadecors, nog veel meer kleuren

Hockney heeft ‘synesthesie’, hij ziet kleuren wanneer hij naar muziek luistert. Van deze bijzondere gave leveren zijn kleurrijke theaterdecors het bewijs. Hij ontwierp onder meer decors voor opera’s van Mozart, Wagner en Stravinsky. In een vorig artikel ontdek je zijn mooiste ensceneringen.

10 pond voor een Hockney

In 1957 verkoopt Hockney voor het eerst eigen werk, een portret van zijn vader. Het werd tentoongesteld in de Leeds Art Gallery in de thuisbasis van de jonge kunstenaar, Yorkshire. De legende gaat dat hij het werk voor slechts 10 pond verkocht.

 

De dubbeltentoonstelling rond David Hockney gaat haar laatste weken in! Boek je ticket nog tot 23 januari.