Gepubliceerd op

5 redenen om het Afropolitan Festival 2023 niet te missen

Voor zijn zesde editie biedt het multidisciplinaire festival Afropolitan je een rijke en diverse affiche onder het thema "Legacies From The Black Cosmos”. Een tentoonstelling, concerten, afterparty’s, literaire en artistieke ontmoetingen, films, activiteiten voor jong en oud: zoveel kansen om te proeven van de creatieve verbeelding van afrokunstenaars. Ontdek de 5 belangrijkste redenen waarom je erbij moet zijn vanaf 19 tot 21 mei!

1. Een duik in de New Yorkse ball culture

The Godfather of Baltimore -©1982, Nick Kuskin. The Harlem Fantasy Ball II, NYC. Foto genomen op uitnodiging van Pepper LaBeija.

Duik in het hart van het queer en afrofuturistische Harlem van de jaren 1980! De tentoonstelling The Harlem Fantasy '82: Origin(s) of the Royal House of LaBeija met foto’s van Nick Kuskin belicht een historische avond georganiseerd door twee legendarische dragqueens en ontwerpers, Pepper LaBeija en Dorian Corey. In het repressieve sociale klimaat van het Amerika van Ronald Reagan bood deze ballroom een unieke bubbel aan de queer, zwarte en bruine gemeenschappen, waardoor een echte culturele beweging ontstond.

2. Een even mooie als eclectische muzikale line-up

Body Language © Odu Adamu

Uitstekende muzikanten komen uit verschillende landen naar ons toe. Rokia Koné, een Malinese zangeres, mengt de traditionele klanken van de Mandingocultuur met een hedendaags geluid. De Belgisch-Congolese artieste Reinel Bakole, de rijzende ster van de avant-gardistische neo-soulscene, biedt je een totaalshow waarin muziek, choreografie en visuals samenkomen. De Nigeriaan Femi Kuti zet het sociale en muzikale engagement van zijn vader en grondlegger van de afrobeat, de grote Fela Kuti, voort met een explosieve cocktail van funk, jazz en West-Afrikaanse muziek. Een echt muzikaal festival binnen het festival, met als hoogtepunt op 20 mei een geweldige afterparty in het kader van de Belgian Pride!

3. Literaire en cinematografische bijeenkomsten

Leonora Miano © Leonardo Cendamo (Hulton Archive)

Afropolitan Festival is meer dan een kunstenfestival. Het is ook een forum dat ons uitnodigt om na te denken, in aanwezigheid van grote denkers. De centrale gast van deze editie is de Frans-Kameroense schrijfster Léonora Miano, die de thema’s van haar romans, zoals racialisering en gender, zal aansnijden. We verwelkomen ook regisseur, slamdichter en muzikant Saul Williams, die zijn nieuwste film, Neptune Frost, komt voorstellen, net als Slam van Marc Levin (Grote prijs van de jury, Sundance & Caméra d’or, Cannes), waarin hij de hoofdrol speelt. Er is ook een vertoning van The True Colors and Body Language of Soft Bwois, gevolgd door drie kortfilms en een discussie over het belang van zelfrepresentatie voor zwarte en queer personen.

4. Een designermarkt en een pop-up boekenwinkel

Librairie Ici Sont Les Lions

Naast het artistieke programma biedt het Afropolitan Festival een breed scala aan mode-, schoonheids-, verzorgings- en voedingsproducten. De Black Lifestyle Market, voorgesteld door Belgian Entreprenoires, brengt hulde aan jonge zwarte vrouwelijke ondernemers, ontwerpers, artiesten en merkeigenaars. Ontdek hun creaties en ga snuisteren in de ‘tijdelijk-permanente’ boekhandel Ici Sont Les Lions, die je tijdens het festival in Bozar vindt!

5. Ludieke en interessante activiteiten

Kinact 2018 © Christian Kayeba

Het Afropolitan Festival is voor iedereen! Voor jong en oud worden tal van workshops aangeboden, gaande van creatief schrijven tot maskers maken van gerecycleerde materialen, dans, bordspelen, schminken enz. En niet te vergeten de vertoning van de film Sweet Thing, die het verhaal vertelt van de zoektocht van jonge tieners naar vrijheid. Voor ieder wat wils dus!