Gepubliceerd op

Auteur Olivia Laing (VK) in gesprek met Annelies Beck

Met de video-interviewreeks Repairing the Future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. Deze week praat journaliste Annelies Beck met de Britse auteur Olivia Laing.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

De Britse Olivia Laing (1977) is een gevierde schrijfster en recensente. Van haar boeken Naar de rivier: een reis onder het oppervlak, Het uitstapje naar Echo Spring: waarom schrijvers drinken en De eenzame stad: over de kunst van het alleen-zijn, verkocht ze al meer dan 100.000 exemplaren, en ze verschenen inmiddels in zeventien talen. Haar debuutroman Crudo werd door The Sunday Times in de top 10 van bestsellers opgelijst en werd in 2018 door The New York Times opgenomen in de lijst met ‘notable books’. Laing schrijft daarnaast over kunst en cultuur, onder meer voor The Guardian en The Financial Times. Onlangs werden haar essays gebundeld in het boek Funny Weather: Art in an Emergency.

Olivia Laing
© Bozar

"Kunst bezit de kracht om velerlei toekomsten te verbeelden, van dystopieën tot de utopische wereld waarin je wil leven. Je kan er alvast aan beginnen bouwen. Kunst bezit zo veel kracht."

"Kunst spreekt iedereen aan. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om het te begrijpen, hoewel dat je nog rijkere of diepere inzichten kan bieden. Kunst een elitesport noemen, is echter ontzettend neerbuigend, want dat is het absoluut niet. Kunst is er voor ieder van ons."