Repairing the Future

Repairing the future

Schrijvers en denkers over een andere wereld.

Hebben de klimaat- en de coronacrisis onze toekomst weggenomen? ‘Jullie hebben mijn dromen en mijn kindertijd van me afgenomen met jullie lege woorden,’ wierp Greta Thunberg de wereldleiders voor de voeten. 'Hoe durven jullie!' We leven vaak van dag tot dag en denken niet verder dan morgen, laat staan dat we durven dromen over hoe de wereld er binnen enkele jaren zou kunnen of moeten uitzien. Zodra we verder kijken dan onze kleine cocon van overleven in tijden van Corona overvallen ons vlug angst en doemscenario's over de politieke, economische en culturele wereld na deze crisis.

Meer dan ooit heeft de mensheid nood aan een verre horizon vol dromen, verhalen, mogelijkheden en wervende toekomstbeelden. We willen verder gaan dan zomaar hoop koesteren. Kunstenaars en wetenschappers kunnen ons hierbij helpen, omdat zij per definitie verder dan vandaag of morgen kijken. Voor hen staat de toekomst voor verbeelding en verbetering. Op de witte pagina of het blanco scherm tekenen zich plots vergezichten af. Wordt 2020 straks het nieuwe jaar nul?

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. 

 

Een initiatief van Bozar, Knack en Le Soir.
In samenwerking met: La Première (RTBF) – Les Grenades, Vrije Universiteit Brussel – Redelijk Eigenzinnig & VUB Crosstalks, Leerstoel Mahmoud Darwish, De Bezige Bij, Coopération Education Culture (CEC), Kunstencentrum Vooruit, A+ Architecture In Belgium.