Gepubliceerd op

Auteur Paolo Giordano (Italië) in gesprek met Annelies Beck

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In de eerste aflevering praat journaliste Annelies Beck met de Italiaanse auteur Paolo Giordano.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

De Italiaanse schrijver Paolo Giordano (°1982) sleepte met zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen de Premio Strega in de wacht. Het boek ging meer dan een miljoen keer over de toonbank en werd al naar dertig talen vertaald. Giordano studeerde fysica en is doctor in de theoretische deeltjesfysica. Onlangs schreef hij het essay In tijden van besmetting, een van de eerste werken over de COVID-19-pandemie.

Repairing the future - Paolo Giordano

"Mijn interesse gaat vooral uit naar kunst en literatuur die onze empathie beetje bij beetje verruimen. Dat is in mijn ogen precies wat het schrijven van fictie inhoudt: in de huid kruipen van iemand die anders is dan jij. Fictie herinnert ons eraan dat de basis van ieders bestaan exact dezelfde is. Waar we ook mogen leven, waar we ook zijn opgegroeid en los van alle waarden op gelijk welke plaats in de wereld ... We zijn in wezen allemaal gelijk. Ik beschouw literatuur als een uiting van geloof in de mensheid."

"Laat ons niet vergeten – of toch niet al te snel vergeten – wat er is gebeurd, want dat is precies wat we na een dergelijk collectief trauma neigen te doen. We grijpen al snel terug naar hoe het voorheen was, proberen alles snel te vergeten en de draad weer op te pikken. Dat zou volgens mij respectloos zijn ten aanzien van al het leed dat er nu is geweest."