Gepubliceerd op

Bozar Bookworms: Samir

Collega’s lezen de schrijvers uit onze Talks & Debates

In het voorjaar van 2024 verwelkomt Bozar opnieuw een goede mix van gevestigd en opkomend talent dat wel eens een boek durft te schrijven. Een handvol collega’s trok naar de bibliotheek en las een boek van een schrijver of denker die je binnenkort in Bozar kan ontmoeten. Benieuwd naar hun bevindingen over onder meer Thomas Piketty, Eileen Myles en Peter Verhelst?

Samir over Maria Ressa ⭐⭐⭐⭐

Press Officer Samir las How to Stand Up to a Dictator (2022) van Maria Ressa die op 5 maart te gast is bij Bozar tijdens de Nobel Prize Dialogue Brussels in samenwerking met de European Research Council - "Fact & Fiction: the Future of Democarcy".

 

Dag Samir, kan je kort schetsen waarover het boek gaat?

Het verhaal van How to stand up to a dictator zit op twee niveaus. Enerzijds is het een autobiografie waar je het parcours van Maria Ressa in de Filipijnen en de VS leest. Anderzijds neemt ze de journalistiek onder de loep. Ze vertelt hoe sociale media de nieuwsgeving en journalistiek hebben veranderd sinds de jaren 2000. Meer specifiek spreekt ze over de regering van de Filipijnse president Rodrigo Duterte tussen 2016 en 2022, die via sociale media en nieuwsmanipulatie zijn populistische kijk kon overbrengen naar de Filipijnen. Biografie en analyse lopen continu door elkaar in een mooie balans.

“Those in power have always attempted to control the narrative, especially during wartime. […] Hold the line; that is the journalist's duty.”
- Maria Ressa

Waarom heb je het graag gelezen?

Ik werk op de persdienst van Bozar dus het journalistieke gegeven was voor mij bijzonder interessant. Hoe moeilijk haar situatie ook was, Ressa is altijd dapper geweest in tijden van politieke onderdrukking, maar ook onder de druk die ze kreeg van collega’s en sociale kringen. Ze is altijd blijven vasthouden aan waarden: streven naar een waarheid zonder voorwaarden, geen toegevingen doen aan de democratische waarden. En dat is volgens Ressa een collectieve verantwoordelijkheid. Het boek heeft me geïnspireerd omdat het soms deprimerend is, maar tegelijk blijft ze altijd hoopvol en blijf ze vechten voor die waarden.

“Later, I would realize that an orchestra was a perfect metaphor for a working democracy: the music gave the people our notes, our systems, but how you play, feel, and follow – and how you lead – that all up to you.”
- Maria Ressa

Ressa vertelt ook met passie over de kunsten. Ze heeft het bijvoorbeeld over de kracht van muziek en theater. In moeilijke tijden kunnen die troost brengen.

Waarom moeten we naar Bozar komen om haar te zien?

In 2021 won Ressa de Nobelprijs voor de vrede. Tijdens de Nobelprijsdialoog zal ze het podium delen met andere Nobelprijswinnaars, vooraanstaande denkers, beleidsmakers en onderzoekers. Ongetwijfeld zal ze haar visie delen op de huidige staat van de wereld in tijden van verkiezingen en oorlog.

Wie zou je dit boek aanraden?

Aan iedereen! Het is voor iedereen belangrijk of interessant om te lezen hoe broos onze democratie kan zijn, hoe sterk sociale media ons kunnen beïnvloeden, en hoeveel macht technologiebedrijven hebben. Maria Ressa verwijst ook naar erg actuele thema’s zoals de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse verkiezingen.

Het boek is een leesbaar, erg noodzakelijk pleidooi voor journalistieke integriteit, waakzaamheid en transparantie.

Hoeveel sterren geef je het boek?

****