Gepubliceerd op

Bozar verwelkomt drie artists in residence van het Caravan Residency Program: Thinking with Alexandria

In het kader van het project Alexandria: (Re)activating Common Urban Imaginaries (ALEX) hebben we twee oproepen gelanceerd voor twee residentiecycli: Caravan Residency Program: Thinking with Alexandria en Politics of Heritage - School for Sonic Memory. De deelnemers zijn bekend en in mei 2022 mogen wij drie van hen verwelkomen.

Het project Alexandria: (Re)activating Common Urban Imaginaries (ALEX) wil een frisse blik werpen op de vele uitdagingen waar de kunst- en erfgoedsector voor staat, bekeken door het symbolische en historische prisma van de stad Alexandrië en haar invloed op de stedelijke ontwikkeling in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten.

De cyclus Caravan Residency Program: Thinking with Alexandria bestudeert de steden Athene, Nicosia, Marseille en Brussel door de lens van Alexandrië en zijn controversiële urbane denkbeelden. Voor de cyclus zijn 16 deelnemers geselecteerd en tijdens hun verblijf in de verschillende steden nemen ze deel aan een discursief en praktisch programma op het terrein. Ze gaan er in dialoog met de commissarissen van de residentie, met sociaal ondernemers en mentoren, en vertegenwoordigers uit verschillende disciplines en contexten. Daarna maken de deelnemers een eindproject waarin ze de inzichten verwerken die ze tijdens de residenties hebben verworven. Het eindproject zal worden voorgesteld tijdens Forums: Contemporary Alexandria in Athene, Biella, Marseille, Alexandrië en Aarhus.

De 16 kunstenaars, activisten, onderzoekers, filmmakers en andere cultuurbeoefenaars zijn:

Voor Athene (Onassis Stegi Foundation): Islam Shabana (Egypte), Neja Tomsic (Slovenië), Zeynep Kaserci (wonend in het Verenigd Koninkrijk, Turkije), Chiara Cartuccia (wonend in het Verenigd Koninkrijk, Italië), Tahir Onur Çimen (Turkije)

Voor Nicosia (Centrum voor hedendaagse kunst Undo Point): Sara Fakhry Ismail (Egypte), Post Disaster (Italië), Christopher French (Verenigd Koninkrijk), Ludovica Guarnieri (wonend in het Verenigd Koninkrijk, Italië), Georgios Moraitis (Griekenland)

Voor Marseille (Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée – MUCEM): Mark Lotfy (Egypte), Mahmoud El Safadi (Libanon), Stella Ioannidou (Griekenland)

Voor Brussel (Paleis voor Schone Kunsten – Bozar): Omnia Sabry (Egypte), Sotiris Tsiganos (Griekenland), Eva Frapiccini (Italië)

De Caravan-residentie is bedacht en uitgewerkt door de residentieprogramma’s van UNIDEE in Cittadellarte – Fondazione Pistoletto in Italië. Ze wordt georganiseerd in samenwerking met Edwin Nasr en in overleg met Sarah Rifky.

Het belangrijkste event van ALEX is een grote tentoonstelling. Die is van 23 september 2022 tot 8 januari 2023 te zien in Bozar en van 8 februari tot 8 mei 2023 in het MUCEM.

Het project ALEX wordt gesteund door Creative Europe, een programma van de Europese Unie, en maakt gebruik van de middelen van acht belangrijke partners: het Koninklijk Museum van Mariemont (Morlanwelz), het Paleis voor Schone Kunsten – Bozar (Brussel), Cittadellarte – Fondazione Pistoletto (Biella, Italië), het Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée – MUCEM (Marseille), Onassis-Stegi (Athene), de Universiteit van Leiden (Nederland), de Kunsthal Aarhus (Denemarken) en het Undo Point Contemporary Art centre (Nicosia, Cyprus).