Gepubliceerd op

David Hockney bij Bozar

5 redenen om je ticket te boeken

Zijn werk is instant herkenbaar maar eindeloos verrassend. David Hockney is zonder twijfel een van de meest populaire kunstenaars ter wereld, en combineert schijnbaar moeiteloos zijn dubbel statuut binnen de kunstwereld van éminence grise en eeuwig enfant terrible. Bozar verwelkomt de productieve kunstenaar voor niet één, maar twee grote projecten. Hier alvast enkele van de redenen om uit te kijken naar hét artistieke evenement van de herfst.

Hockney 1992

Dit artikel kadert in

Alles over David Hockney

1. Back in Brussels

De laatste keer dat David Hockney een grote tentoonstelling had in ons land was in het Paleis voor Schone Kunsten in 1992. Zijn populariteit is in de tussenliggende jaren nog explosief gegroeid, met talloze retrospectieves en solotentoonstellingen in het buitenland, maar nooit in België. Nu, bijna 30 jaar later, keert een van de meest gerespecteerde en duurste levende schilders ter wereld dus terug naar Brussel én naar het Paleis voor Schone Kunsten, voor een epische double bill.

David Hockney at the opening of his exhibition at the Centre for Fine Arts, 1992
David Hockney at the opening of his exhibition at the Centre for Fine Arts, 1992 © Bozar Archives

2. Double trouble

Twee tentoonstellingen vormen samen een panoramisch zicht op Hockney's artistieke loopbaan en persoonlijkheid. Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 biedt een overzicht van een verbijsterend veelzijdige en invloedrijke carrière, die je meeneemt van de Swinging Sixties in Londen naar de palmbomen en zwembaden van Californië tot de beboste heuvels van Yorkshire. De komst van de lente, Normandië, 2020, toont de natuurwerken - barstensvol energie en nieuw leven - die Hockney bij elkaar schilderde in Frankrijk tijdens de eerste lockdown, en levert het spectaculaire bewijs van de artistieke vitaliteit van de ondertussen 83-jarige schilder.

3. Unstoppable

Een onverschrokken nieuwsgierigheid kenmerkt een carrière vol onderzoek en experiment. Hockney probeert elk medium en geeft er zijn eigen draai aan: zo herdefinieert hij de portretkunst voor een nieuwe generatie (de expo bevat zijn iconische 'dubbelportretten'), ontpopt zich tot misschien wel de meest virtuoze etser van zijn tijd, en tast de artistieke mogelijkheden af van nieuwe technologieën zoals de polaroidcamera of de iPad. Hij is even gulzig als het op onderwerpen aankomt: hij tekent de levens van zijn vrienden en geliefden, is een pionier in zijn behandeling van LGBTQ-relaties , en viert uitbundig de natuur via de meest uiteenlopende landschappen. En dat alles in een nauwe en speelse dialoog met de kunstgeschiedenis, waarover hij een encyclopedische kennis bezit.

Double portrait of Mr. and Mrs. Clark with their cat Percy by David Hockney
David Hockney, Mr. and Mrs. Clark and Percy, 1970-71. Acrylic on canvas, 213.4 x 304.8 cm Tate: Presented by the Friends of the Tate Gallery 1971 © David Hockney © David Hockney

4. Full of hope

“Remember, they can’t cancel spring” was de boodschap van David Hockney toen de pandemie de wereld stillegde. De kunstenaar bracht de eerste lockdown door in een huis in Normandië in Frankrijk. Gretig gebruik makend van de weinige opties onder de steeds strengere beperkingen, keek hij - iPad in de hand - naar de ontluikende natuur rond hem heen. Het resultaat is een uitgebreide en indrukwekkende reeks schilderijen die, tegelijkertijd uitbundig en precies, de komst van de lente vastleggen; bloesems, jonge blaadjes - kleurrijk en bonkend van nieuw leven en energie. Deze hoopvolle reeks vormt het tweede deel van onze double bill.

5. Inspirational

De mogelijkheden zijn eindeloos, is wat David Hockney ons via zijn werk lijkt duidelijk te willen maken. Zijn energie is aanstekelijk, en hij slaagt er keer op keer in om je met een frisse blik naar kunst én naar je eigen wereld te laten kijken. Plots zie je je geliefden, je vrienden (inclusief hun kat!), een straat, een boom, ... door nieuwe ogen. Hockney lijkt je ook aan te sporen: omarm je eigen creativiteit. Zijn beelden inspireren en geven zin om zelf aan de slag te gaan en te tekenen, schilderen, fotograferen, schrijven of filmen. Hockney's werk heeft de kracht - al is het maar voor een uur of twee - om ons geloof te herstellen in schoonheid, in verbeelding en in het leven zelf.

Ipad painting of a pond with lilies by David Hockney
David Hockney "No. 340", 21st May 2020, iPad painting © David Hockney