STARTS Prize 2021

Gepubliceerd op

De laureaten van de STARTS Prize ‘21 zijn eindelijk gekend!

Ontdek de bekroonde originele werken die onze onontkoombare nood aan een milieuverantwoorde samenleving in de verf zetten.

Elk jaar bekroont de STARTS Prize innovatieve projecten die, op het raakvlak tussen wetenschap, technologie en de kunsten, antwoorden aanreiken voor maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen in de hedendaagse Europese samenlevingen. De twee grote STARTS-prijzen worden uitgereikt aan artistieke werken die enerzijds ons beeld van technologie beïnvloeden of bijsturen, en anderzijds leiden tot bijzondere samenwerkingen tussen de privésector en de culturele wereld.

Nu zijn de laureaten van de twee grote STARTS-prijzen van deze nieuwe editie eindelijk gekend. De grote prijs in de categorie Artistic Exploration gaat naar het werk Oceans in Transformation van Jean Palmesino en Ann-Sofi Rönnskog (Territorial Agency). Hun creatie geeft gestalte aan de ecologische verstoring van de oceanen die we moeten beschermen. De grote prijs in de categorie Innovative Collaboration gaat dan weer naar Anastasia Pistofidou, Marion Real en de Remixers bij het IaaC Fab Lab Barcelona voor hun Remix el Barrio, Food Waste Biomaterial Makers. Een vernieuwende samenwerking binnen de circulaire economie en restauratie-industrie. De laureaten zullen deelnemen aan het Ars Electronica Festival van 8 tot 12 september, gevolgd door de STARTS Prize ‘21-tentoonstelling bij Bozar, van 3 december 2021 tot 9 januari 2022. Dit jaar ligt de nadruk in de tentoonstelling op speculative design toegepast op voedselverspilling en bio-ontwerp, de bescherming van natuurlijke soorten, de klimaatveranderingen, datavervuiling en de nieuwe verhoudingen die ontstaan tussen mens en technologie.

STARTS Prize ‘21 wordt gesteund door Ars Electronica, Bozar, Waag en voor het eerst ook door La French Tech Grande Provence, INOVA+, T6 Ecosystems en de Frankfurter Buchmesse.