SloMo

Gepubliceerd op

De wereld door de radicale en poëtische bril van Chantal Akerman

Donderdag 23 mei vindt de laatste 'Bozar All Over the P(a)lace' van het seizoen plaats: een duik in het hart van Chantal Akermans werk en de performatieve inspiratie die zij biedt voor ons dagelijkse leven.

De manier waarop Chantal Akerman in haar werk kijkt naar gebaren, lichamen en geluiden van de stad is een gewelddadige maar poëtische en humoristische uitdrukking van de staat van de wereld waarin we leven. De carrière van de Belgische cineaste, kunstenares en schrijfster wordt belicht in de tentoonstelling die momenteel te zien is in Bozar, Chantal Akerman. Travelling, waarin duidelijk wordt hoe groot haar invloed nog steeds is op de hedendaagse beeldende en podiumkunsten. Deze nocturne is een uitnodiging om je te laten meevoeren door denkbeeldige werelden die, net als die van Akerman, intiem tot ons spreken en ons bevragen. Door middel van beelden, geluid, beweging en een uitnodiging om te dansen, confronteert de avond ons met ontwrichting en maakt deze al onze zintuigen wakker.

Een immersief programma

Voor de catalogus van de tentoonstelling gewijd aan Chantal Akerman heeft choreografe en performer Latifa Laâbissi een boekje van 'fantoomgebaren' bedacht: 'Gestes fantômes, pour une partition de gestes de mains'. Deze partituur van gebaren is rechtstreeks geïnspireerd op de film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles van de regisseuse, en past binnen choreografisch onderzoek dat Latifa Laâbissi sinds het begin van de jaren 2000 verricht. 

"Ik verzamel fantoomgebaren, gebaren die me ontroeren. Ze komen uit zeer diverse bronnen, scènes uit het dagelijkse leven, film en populaire dansen, en mettertijd zijn ze gemetaboliseerd en onderdeel geworden van mijn lichaam."

De speciaal voor deze nocturne gecreëerde performance is een uitnodiging tot intimiteit en politieke betekenis van alledaagse gebaren.

Halverwege de jaren 90 was dj Chloé Thévenin – alias Chloé – een van de artiesten die haar stempel drukte op de enige techno- en lesbische club in Parijs, Pulp. De toen bijna uitsluitend mannelijke elektroscene werd doorbroken door de persoonlijke, eclectische stijl die Chloé sindsdien verdedigt en ontwikkelt, zowel in clubs als in haar filmmuziek of in multidisciplinaire projecten met opmerkelijke samenwerkingen. 

Haar nieuwste project, SloMo A/V, is een immersieve ervaring gebaseerd op een dialoog tussen geluiden en beelden, grenzend aan hypnose. Tijdens deze nocturne in Bozar stelt ze haar album in avant-première voor. Deze performance dompelt ons onder in werelden en omgevingen die gevoelig zijn voor de meest subtiele bewegingen.

De Belgische actrice Circé Lethem was pas 18 toen ze verscheen in Chantal Akermans Portrait d'une jeune fille de la fin des années 60 à Bruxelles. Voor deze nocturne leent ze haar stem aan fragmenten uit Ma mère rit. Deze roman, nagenoeg een zelfportret, roept de vreugde en trauma's op die Chantal Akermans werk kenmerken. De lezing van Circé Lethem werpt een nog emotioneler licht op dit werk.

De jonge DJ Sapphist Eye, voortgestuwd door het door Chloé opgerichte label Lumière Noire, sluit de nieuwe editie van nocturnes in Bozar af.

Neem tussen 18 uur en middernacht de tijd om twee grote tentoonstellingen te bezoeken:

  • James Ensor. Maestro
  • Chantal Akerman. Travelling

Raadpleeg het volledige programma en beleef een onvergetelijke avond in een kunstzinnige sfeer!