Gepubliceerd op

Een jazzwonder op gitaar

We schrijven 20 februari 2020. Wynton Marsalis en zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra zijn in residentie bij Bozar en vieren hun geslaagde concert met een jamsessie in het Bozar Café Victor. Een jonge muzikant neemt de gitaar ter hand en ondersteunt als geen ander de melodieuze lijnen van de beroemde New Yorkse trompettist. Nu is Eliott Knuets opnieuw te gast bij Bozar, deze keer voor een volwaardig concert als lid van een kwartet, in onze prestigieuze Grote Zaal Henry Le Boeuf.

Dit artikel kadert in

Bozar Next Generation: 25 jaar

In 2020 had je de kans om te jammen met niemand minder dan Wynton Marsalis. Wat betekende dat voor je?  

Het was een fantastische ervaring, en het voelde als een droom. Terwijl ik aan het spelen was dacht ik nergens meer aan, het was een heel speciaal gevoel dat je hebt als je echt "in de muziek" zit. Het feit dat ik met hem heb mogen jammen, opende veel muzikale deuren voor mij. Onvergetelijk!

Kan je jezelf in drie woorden beschrijven?

Moeilijk te zeggen, maar ik zou zeggen gepassioneerd, levensgenieter en contemplatief.

Je gaat optreden in de Henry Le Boeufzaal in Bozar. Hoe voel je je daarbij?

Het is een enorme eer om in deze zaal te mogen spelen. Er zijn veel grote namen van de jazz en de klassieke wereld die daar hebben gespeeld, wat de plek voor mij erg betekenisvol maakt.

Je komt niet alleen naar Bozar, maar je omringt je met enkele vrienden. Kan je hen eens kort voorstellen?

Ik zal in kwartet komen met Sam Gerstmans op contrabas. Hij is éen van mijn  meest favoriete muzikanten in België en Europa. Hij was ook éen van de redenen waarom ik jazz begon te spelen. Peter Hertmans zal samen met mij gitaar spelen. Hij is geen onbekende naam in de Belgische jazz-scène en heeft bijzonder veel ervaring. Hij is een van mijn grootste inspiratiebronnen en ik beschouw hem als een van mijn beste vrienden. Op piano is Wajdi Riahi te horen. Hij is een jonge, zeer getalenteerde pianist uit Tunesië. Ik heb hem in Brussel leren kennen, waar hij ook aan het conservatorium studeert. Hij is een bijzonder rijke persoon op zowel muzikaal als persoonlijk vlak.

Wat kunnen we verwachten van het concert?

We zullen eigen composities spelen, namelijk de stukken die ik op mijn eerste album in januari 2021 heb opgenomen. De line-up is andere dans het album, want ook  Olivier Collette, Daniel Jonkers en Stephane Guillaume zijn hierop te horen. Omdat er geen drums zijn, zal het concert een stuk intiemer zijn. Maar dat zal perfect passen bij de mooie akoestiek van de grote zaal. Het album komt op 11 februari uit, dus het concert is ideaal om al eens kennis te maken.

Wat is je grootste droom?

Mijn grootste droom is om mensen muzikaal te kunnen inspireren. Ik ben de artiesten die mij hebben geïnspireerd zo dankbaar. Ik hoop op een dag dit gevoel ook bij andere mensen los te maken.