Gepubliceerd op

Herbeleef Peer Gynt

Tijdens het Klarafestival voerde het Belgian National Orchestra de nooit eerder uitgevoerde partituur van Schnittkes Peer Gynt uit. Regisseur Mien Bogaert zorgde met zijn team voor een prikkelende visuele dimensie bij dit eclectische ballet.

Het toneelstuk Peer Gynt van Henrik Ibsen inspireerde niet alleen Edvard Grieg tot het schrijven van muziek, maar ook de Sovjet-Duitse componist Alfred Schnittke. Op vraag van de choreograaf John Neumeier componeerde deze in 1986-88 een monumentaal ballet over de Noorse boerenzoon Peer Gynt, die met leugens de realiteit tracht te ontvluchten. Het Belgian National Orchestra voert deze veeleisende, nog nooit in België gespeelde partituur uit onder leiding van de Deense dirigent Michael Schønwandt. Een team onder leiding van regisseur Mien Bogaert zorgt voor een enscenering die bestaat uit een videotriptiek met een live acteur. De choreografie in de video is in handen van Talitha De Decker. Wat met mensen die in onze samenleving om de een of andere reden net uit de boot vallen?

Beleef dit grote moment van het Klarafestival opnieuw en aarzel niet het programma te raadplegen om meer te weten te komen over de uitgevoerde werken en de artiesten.