
1. Chelsea Girls: een sleutelwerk
Chelsea Girls uit 1994 is Myles’ meest besproken boek. De semi-autobiografische verzameling van verhalen geeft een rauwe en ongefilterde kijk in het leven van vrouwen in de jaren '60 en '70. Het boek is een montage van ervaringen die de complexiteiten van seksualiteit, armoede, en het artistieke leven in New York verkennen, en biedt een venster in de turbulente wereld van de schrijver, zowel gevierd als verguisd.
2. Sex, Drugs and Poetry
““If it doesn’t kill you, it will teach you a lot, and I learned a lot from drugs and alcohol.”
Het leven van Eileen Myles is onlosmakelijk verbonden met seks, drugs, en poëzie. Wonend in het episch centrum van de New Yorkse punkscene, vermengt Myles poëtische expressie met persoonlijke ervaringen met seksualiteit en experimenten met verdovende middelen. Met een brutaliteit en directheid die zowel choqueert als inspireert, stelt Myles de traditionele normen rond poëzie en het leven zelf ter discussie.

3. New York als uitvalsbasis
In 1974 verhuist de 25-jarige Eileen Myles naar New York, een terugkerend decor in Myles' werken. Van de rauwe straten van de Lower East Side tot de bohemiene allure van het Chelsea Hotel: de stad vormt het pulserende hart van hun schrijven. Myles vangt de ziel van New York, met al zijn gruis en schoonheid - een lyrische exploratie van het stedelijke leven.
4. Myles for President
In 1992 lanceert Eileen Myles een onconventionele campagne voor het Amerikaanse presidentschap onder het motto "An Openly Female Candidate". Met een platform dat de nadruk legt op LGBTQ-rechten, de afschaffing van schuldgevangenissen, en universele gezondheidszorg, daagde Myles de politieke status quo uit. De campagne, hoewel symbolisch, benadrukte de noodzaak van meer inclusie en diversiteit in de Amerikaanse politiek en inspireert nog steeds activisten en kunstenaars wereldwijd.

5. Band met Chantal Akerman
Eileen Myles en Chantal Akerman delen een diepgaande band door hun verkenning van thema's als identiteit, gender en seksualiteit. Op verzoek van Bozar schreef Myles poëzie bij de tentoonstelling van Chantal Akerman. De Belgische filmmaakster inspireerde al eerder Myles, toen die het voorwoord bij de Engelse uitgave van My Mother Laughs schreef.
Op 30 april kan je Eileen Myles ontmoeten in Bozar voor een talk en poëzievoordracht. De tentoonstelling Chantal Akerman. Travelling bezoek je nog tot 21 juli. De bijhorende publicatie inclusief gedichten van Eileen Myles kan je kopen bij de Bozar Bookshop.