Gepubliceerd op

Kijk anders, kijk trager, kijk bewust

5 tips om intens en bewust naar kunst te kijken

We hebben allemaal een rijke verbeelding – en kunstenaars ongetwijfeld! Met onderstaande tips nodigen we je uit om jouw verbeelding de vrije loop te laten door op een trage, maar intense manier naar kunst te kijken. Test het uit in een van onze expo's!

1. Kies een kunstwerk  

Welk werk valt je meteen op? Volg je intuïtie. Plof neer op je kussen of blijf staan bij dit werk en probeer je een minuut lang te focussen. Vertraag, let op je ademhaling als je in- en uitademt. Probeer je ademhaling niet te veranderen; haal gewoon normaal adem en word je ervan bewust. Laat je gedachten de vrije loop. Waarom spreekt het werk je aan? Is het de vorm of de kleur? doet het je aan iets denken? Is het een aangename plek om te vertoeven of juist niet?

2. Zoom in op een detail

Maak een kader met je handen. Concentreer je op een detail in het kunstwerk of maak er een foto van. Zoom in en zoom uit. Sluit je ogen en probeer je het detail weer voor de geest te halen.

3. Word één met het kunstwerk

Je hebt geen VR-bril nodig om jezelf in de wereld van een kunstwerk te verplaatsen. Je verbeelding werkt net zo goed. Probeer je in te beelden dat je rondloopt in het beeld dat voor je hangt. Wat zie je nu van binnenuit? En daarna terug van buitenaf. Ben je liever binnen of buiten het beeld?

4. Verander je perspectief

Ga zitten, sta recht, wandel door de ruimte, maar verlies het kunstwerk niet uit het oog. Bekijk het werk van dichtbij en verderaf. Sluit één van je ogen. Verandert dit iets aan je beleving.

5. Deel je ervaring

Wat heb je gevoeld, wat heb je gezien, wat vond je ervan? Praat erover met vrienden, met andere bezoekers of gewoon in je eigen hoofd!

#BozarandYou @Bozarbrussels