‘Swedish Ecstasy’

17 Feb. →
21 Mei'23

Hilma af Klint, August Strindberg en andere visionaire kunstenaars

In het voorjaar van 2023 zijn alle ogen op het hoge noorden gericht. Zweden kennen we vooral om zijn pragmatisme, prominente ingenieurs en ondernemers. Maar er is een belangrijk, minder bekend aspect van het geestesleven van het land dat tot uiting komt in kunst en literatuur. Daarom pakt Bozar uit met een tentoonstelling die een aantal boegbeelden van de Zweedse kunstscène samenbrengt, bij wie mystiek en esoterische speculatie als een rode draad door hun oeuvres lopen.

We tonen werk van enkele van de belangrijkste literaire figuren van het land, van de 18e-eeuwse Emanuel Swedenborg tot de eeuwwisseling van de 20e eeuw met August Strindberg, die gekend is als schrijver maar ook prachtige tekeningen en schilderijen op zijn naam schreef. Uit dezelfde periode vinden we ook beeldende kunst van visionairs als C.F. Hill, Ernst Josephson en Hilma af Klint.

Hilma af Klint droomde van een spiraalvormig gebouw om haar belangrijkste werken in onder te brengen, de zogenaamde Schilderijen voor de Tempel met maar liefst 193 werken. Tijdens haar leven werd die droom nooit werkelijkheid, de tempel bleef een denkbeeldige creatie – tot nu. Bozar greep terug naar haar notitieboekjes en bouwde in de tentoonstelling een VR-installatie van Hilma’s visioen, ontworpen door Stolpe Publishing en Acute Art.

Tot vandaag blijven die visies hedendaagse kunstenaars als Carsten Höller, Christine Ödlund, Daniel Youssef, Cecilia Edefalk en Lars Olof Loeld inspireren. 

2022-2023

Focus on Sweden

Groepsbezoeken en rondleidingen

Groepsbezoeken en rondleidingen →

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Nieuw! Combiticket voor Michel François en Swedish Ecstasy. Voor €20 kan je nu beide expo’s bezoeken. Reserveer hier je combiticket.


De Virtual Reality is inbegrepen in jouw ticket voor de tentoonstelling. Je vindt de VR op het einde van het tentoonstellingscircuit.


De minimum aanbevolen leeftijd voor VR-ervaringen is 12 jaar.


Exhibition catalogue 'Swedish Ecstasy. Hilma af Klint, August Strindberg & other Visionaries'
Published by Bozar Books - Mercatorfonds
English version, 208 pages. Price 40 €
Te koop bij de Bozar Bookshop by Walter König. Enkel in het Engels verkrijgbaar.

Tarieven

Standaard

14 -

< 30 jaar

7 -

> 65 jaar

12 -

< 12 jaar

0 -

museumPASSmusées

0 -

ICOM

0 -

Perskaarten : VVJ, AJP, IFJ, API-IPA, AICA

0 -

Leraren­kaart - Klasse

7 -

Brussels Card

0 -

VT-kaart

7 -

EU Disability card

7 -

Rolstoel

0 -

Begeleider rolstoel

0 -

Nationale Loterij Club

12 -

Thalys Club & Club +

7 -

Raad van Bestuur

0 -

Productie

Steun