Gepubliceerd op

Op zoek naar het absolute met Bach

Mathias Ferré is geen onbekende in de oude muziek. Hij deelt al het podium met prestigieuze barokensembles, maar timmert hij ook aan een solistencarrière. Bozar nodigt dit jonge talent uit voor een recital in het kader van het Bach Heritage Festival.

Dit artikel kadert in

Bozar Next Generation: 25 jaar

De viola da gamba is een prachtig, maar zeldzaam instrument. Hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik begon mijn muzikale opleiding met de piano en de fagot. Al snel voelde ik de drang om een snaarinstrument te ontdekken. Ik rolde als vanzelf in het barokuniversum met de viola da gamba. Het geluid van dat instrument, dat erom bekend staat de menselijke stem te verklanken, heeft mij altijd gefascineerd.

Wat vind je van de muziek van Johann Sebastian Bach?

Bachs muziek blijft me verwonderen. Ze doet een perfecte alchemie ontstaan die me diep raakt. Wanneer ik die muziek speel of beluister, heb ik het gevoel dat ik me onderdompel in een universum van het absolute, waar totale vervulling me opwacht.

Kan je iets meer vertellen over je programma?

Ik heb gekozen voor een programma in de trant van een concerto grosso, met afwisselend solistische meditaties op klavier en viola da gamba. Aangezien het Bachrepertoire voor viola da gamba nogal beperkt is, Bach schreef slechts drie werken, heb ik ervoor gekozen transcripties te maken van sonates en suites voor viool en cello.

Je speelt met heel wat ensembles en ook solo. Twijfel je tussen die twee werelden?

Op dit moment bevalt de balans tussen ensemblespel en solorecital me heel goed.

 

Welk ideaal streef je na?

Het liefst wil ik met mijn instrument uiting kunnen geven aan de bonte stroom van gevoelens in mij.