Passage to asia

Gepubliceerd op - Lotte Poté

A Passage to Asia: een virtuele tentoonstelling met reële aspiraties

Dit jaar bestaat de Asia-Europe Meeting (ASEM) 25 jaar. Voor Bozar de ideale gelegenheid om de historische expo A Passage to Asia uit 2010 nieuw leven in te blazen, in samenwerking met de Asia-Europe Foundation (ASEF) en ASEM, en met de steun van de Europese Unie. 18 fascinerende kunstwerken laten je proeven van de unieke kruisbestuiving tussen de twee continenten. Het Brusselse Lunaus - Your Digital Hub ging samen met Bozar twee maanden intensief aan de slag om de tentoonstelling op poten te zetten. Het resultaat is een virtuele expo in 3D die je haast echt door de expozalen laat wandelen. Maar hoe ging dit allemaal in z’n werk?

Hypergedetailleerd tekenen

In tijden van corona kunnen ook kunstwerken – net als wijzelf – maar beperkt reizen. De 18 artefacten breng je dus niet op een-twee-drie samen. Ze zitten in collecties verspreid over de hele wereld. Ernaar toe reizen om alles uitgebreid te bestuderen en documenteren zou dus handen vol geld kosten. Het enige waar Lunaus over beschikt, zijn de tentoonstellingscatalogus uit 2010 met foto’s en afmetingen, en foto’s en video’s van de expo destijds bij Bozar. Al snel namen ze een archeologische tekenares onder de arm, Camille Lemoine. Op basis van het beeldmateriaal maakte ze met de hand een hypergedetailleerde tekening van de artefacten op papier. Eén tekening kan soms wel 15 uur van Camilles tijd in beslag nemen. Uiteindelijk krijgt Lunaus een compleet plaatje van de minutieuze details en de structuur van de 18 objecten. Op naar de tweede etappe.

Passaga to Asia
© Lunaus - Your Digital Hub

Van tekening naar 3D

Waar de tekeningen een beeld geven van de details, geven de foto’s inzicht in de structuur. Lunaus bundelt deze twee krachten om het 3D-object vorm te geven en te modeleren. Aan de hand van de dimensies in de catalogus komen ze stilaan tot een eindresultaat. Maar dan volgt de moeilijkste stap: de textuur en de weergave van de materialen volledig op punt stellen. Het ultieme doel? Een beeld krijgen dat evenwaardig is aan de realiteit. En die realiteit kent soms ook imperfecties. Het 3D-beeld van de Sjamaan bijvoorbeeld – die je bovenaan dit artikel ziet – was aanvankelijk veel te gelikt. Ook de allerkleinste schrammetjes worden in beeld gebracht en zijn kledij krijgt een meer ‘gedragen’ look. De kunstwerken zijn nu klaar om naar de tentoonstellingszalen af te reizen.   

 © Lunaus - Your Digital Hub
© Lunaus - Your Digital Hub

De final touch

Na het tekenen en het modelleren van de objecten volgt de laatste stap die van het geheel een online ervaring maakt. Lunaus gaat de zalen in 3D modelleren en in een speciaal hiervoor ontworpen scenografie plaatsen ze nu de 18 3D-objecten van A Passage to Asia. De juiste belichting die voor de nodige schaduwen zorgt, wordt zorgvuldig uitgewerkt. Een sfeer virtueel creëren is wikken en wegen, tot je in alle zalen dezelfde sfeer krijgt die mooi blendt in het geheel. Ten slotte voegen ze ook extra informatie toe. Door op de icoontjes te klikken kom je meer te weten via audio, video, tekst of foto. Je kan ook op de objecten zelf klikken of op de titels. In 360°  wandel je door de tentoonstelling en blijf je stilstaan bij het kunstwerk dat jouw aandacht trekt. Lees, bekijk en beluister wat je maar wil, volgens je eigen tempo.

Passaga to Asia
© Lunaus - Your Digital Hub

Virtuele stroomversnelling

In onze home offices hebben we ons allemaal ontpopt tot kleine technologische specialisten. Ook onze contacten met vrienden en vrije tijd spelen zich meer en meer af in de virtuele wereld. Een tentoonstelling bezoeken is nu perfect mogelijk voor iedereen, en dat zonder dat er een alarm afgaat wanneer je te dicht bij een kunstwerk komt. Je kan elk miniemste detail of elke onzichtbare imperfectie volop ontdekken. Bovendien blijven alle expo’s bewaard voor de toekomst om nooit meer vergeten te worden. Door de coronacrisis kwam het concept van de virtuele expo in een stroomversnelling, terwijl het eigenlijk al veel eerder bestond. De ideale gelegenheid voor Bozar dus om er in deze rare tijden optimaal gebruik van te maken.

Benieuwd hoe je met 1 muisklik door het resultaat van dit alles navigeert? Je komt er hier meteen achter.

Lunaus maakte in het verleden al heel wat 3D-scans van onze tentoonstellingen, die je nog steeds virtueel kan bezoeken op deze pagina!