Is een utopie per definitie onbereikbaar? In hun studio's, laboratoria en werkplaatsen werken kunstenaars, wetenschappers en onderzoekers nochtans dagelijks om hun idealen mogelijk te maken. Bozar actief ondersteunt de samenwerkingen tussen de culturele en wetenschappelijke wereld.In 2025 zal Delcy Morelos onderzoek doen naar een mogelijke parallel tussen huidige duurzame ontwerpen en antieke bouwtechnieken. De kunstenares staat ook in voor de zomerinstallatie in de Hortahal in 2026. Pauline Julier, die wetenschappjke kennis, rituelen en mythes combineert in haar werk, krijgt in het najaar van 2026 een Close-up.
Hoe kunnen we ons denken afstemmen op ecologische prioriteiten?
Hoe oriënteer jij je in de wereld? Wat zijn je referentiepunten en wat beschouw je als erfgoed? Met haar multimediawerk en documentairefilms onderzoekt beeldend kunstenaar en regisseur Pauline Julier (1981, Zwitserland) ecologie door de relatie tussen de mens en zijn omgeving te bevragen via verhalen, rituelen, kennis en beelden. Ze vraagt zich af hoe we vandaag de dag denken en handelen op een manier die rekening houdt met socio-ecologische kwesties. Julier opent mogelijke – en nogal wilde - denkpistes, als een avonturier die door de ruimte vaart, helemaal naar de bergen van Mars. Op haar reis heeft het kleinste element zijn belang en invloed. De kunstenares ontrafelt deze verbanden niet, maar weeft ze terug in verhalen en stimuleert verbanden tussen wetenschap, kunst en onderzoek, maar ook tussen ideologische en culturele visies op de levende wereld.
Al meer dan tien jaar worden haar installaties en films getoond in kunstcentra en festivals over de hele wereld. Deze herfst 2024 zal ze onder andere tentoonstellen in Zwitserland, met een solotentoonstelling in het Aargauer Kunsthaus in Aarau. Momenteel bereidt Pauline haar eerste speelfilm voor.
Pauline Julier onderzoekt ecologie door de relatie tussen de mens en zijn omgeving te bevragen via verhalen, rituelen, kennis en beelden.

Een gigantisch werk van stro
De afgelopen drie decennia heeft Delcy Morelos (1967, Colombia) schilderkunst, installaties en beeldhouwkunst gecombineerd met natuurlijke materialen zoals aarde, klei, stoffen en vezels. In haar grootschalige installaties spelen de geuren van aarde, vaak in combinatie met kaneel en kruidnagel, een prominente rol. Het zijn deze geuren die bezoekers meevoeren naar het hart van 'Moeder Aarde': een voedende, vrouwelijke kracht. De aarde is voor Delcy Morelos een ware bron van leven en spiritualiteit.
Vanaf 2025 nodigt Bozar elke zomer een kunstenaar uit om de Hortahal in te palmen. De zomerinstallatie van 2026 is van Delcy Morelos. Voor dit nieuwe werk bestudeerde ze oude constructietechnieken, zoals die van de inheemse Kogi-volkeren in het Amazonebekken, en trekt ze parallellen met de imitatie ervan in de Europese architectuur. Morelos erkent het belang van die symbiose bij het bevorderen van ecologisch evenwicht en de duurzaamheid van onze ecosystemen, maar wil ook werken aan duurzame ontwerpen, constructies uit biologische bronnen en stro-architectuur, die ze veelvuldig tegenkwam tijdens een tripje naar Vlaanderen in 2024.
Delcy Morelos exposeert momenteel haar werk El abrazo in de Dia Art Foundation (Chelsea, NYC, VS), evenals Profundis in het Dhondt-Daenens Museum (Deurle, België) nog tot oktober 2024 en in het Andalusisch Centrum voor Hedendaagse Kunst (Sevilla, Spanje) tot maart 2025.
In Delcy Morelo's grootschalige installaties spelen de geuren van aarde, vaak in combinatie met kaneel en kruidnagel, een prominente rol.

Het Europese programma Studiotopia
Studiotopia 2.0: Entering the Symbiocene with Arts and Science is een vervolg op de eerste editie en wil de knowhow en middelen van verschillende sectoren combineren. Van 2024 tot 2027 worden kunstenaarsresidenties, tentoonstellingen, screenings, conferenties en workshops georganiseerd over de verbanden tussen kunst en klimaatverandering. Op zoek naar een betere symbiose tussen mens, natuur, cultuur en technologie! Dit is een Europees samenwerkingsproject van elf culturele en creatieve instellingen, met Bozar als een van de oprichters.
Medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.