studiotopia

STUDIOTOPIA

Kunst ontmoet wetenschap in het antropoceen

STUDIOTOPIA is een initiatief om samenwerkingen te stimuleren tussen cultuur- en onderzoeksinstellingen, de academische wereld, innovatiecentra, creatievelingen en burgers. Het initiatief gaat uit van acht Europese cultuurinstellingen:

Het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar Lab) en GLUON in Brussel, Ars Electronica in Linz, het Cluj Cultural Centre in Cluj, het Laznia Center for Contemporary Art in Gdansk, het Onassis Cultural Centre in Athene, de Vrije Universiteit Amsterdam en Laboral in Gijón.

STUDIOTOPIA is een residentieprogramma op maat van artiesten die willen samenwerken met wetenschappers. Het moedigt bekende en opkomende hedendaagse beeldende kunstenaars aan om een wetenschapper of onderzoeker te verwelkomen in de onafhankelijke en inspirerende omgeving van hun studio's. Zo worden de gebruikelijke rollen omgedraaid. Doorgaans zijn het immers de kunstenaars die te gast zijn in O&O-departementen van universiteiten of bedrijven. Het initiatief richt zich bovendien rechtstreeks tot specifieke gemeenschappen, om hen te sensibiliseren en nieuwe invalshoeken aan te brengen met betrekking tot duurzaamheidsuitdagingen.

STUDIOTOPIA loopt van 2019 tot 2022 en gaat gepaard met een uitgebreid programma van activiteiten bij de partnerinstellingen: residenties, tentoonstellingen, pop-uplaboratoria, workshops en lezingen.

STUDIOTOPIA wordt gecofinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.

Word lid van de Studiotopia gemeenschap: