Gepubliceerd op

Toppianisten in jouw huiskamer

Maak kennis met de Steinway Spirio piano

Samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest bracht de extravagante pianiste Yuja Wang vorige week onze groot zaal in vervoering. Wang is ook ambassadrice van de Steinway Spirio, een piano die volledig autonoom Wangs concerten en die van vele andere pianisten noot na noot naspeelt. Trouwe partner van Bozar Piano’s Maene brengt dit gloednieuwe instrument naar het Belgische publiek. We vroegen hen wat deze piano zo speciaal maakt.

Dit artikel kadert in

Meaningful Partnerships

Hoe werkt de Steinway Spirio-piano?

Aan de achterzijde van iedere toets zit een solenoïde, een soort elektromagneet. Die duwt de toets aan de achterzijde omhoog, op dezelfde manier zoals een pianist de toets aan de voorzijde naar beneden duwt. Spirio onderscheidt zich van voorgaande systemen door de zéér hoge resolutie. De toets van een vleugelpiano gaat bij het indrukken ongeveer 1cm naar beneden. Spirio kan dit in meer dan 1000 stappen controleren en heeft een refresh rate van meer dan 800 keer per seconde. Spirio kan dus beter spelen dan om het even welke pianist. Dit laat toe om de uitvoering van een toppianist op te nemen en op exact dezelfde manier te reproduceren. Geen verlies, geen verschil, 100% dezelfde akoestische beleving alsof de pianist aan de piano zit.

Wat zijn de voordelen t.o.v. een ‘gewone’ Steinway?

Het Spirio-systeem is losgekoppeld van de pianomechaniek en heeft geen enkele invloed op de speelaard van het instrument. Een Steinway met Spirio blijft 100% een Steinway. Het voordeel is vooral dat er met Spirio nog meer uit het instrument kan worden gehaald. Het instrument kan “gewoon” worden gebruikt om op te spelen, maar nu kan je ook ’s avonds genieten van een privéconcert thuis. Daarnaast laat Spirio r (r = record) toe om huisconcerten op te nemen of je eigen artistieke progressie op te volgen. Ook voor concertzalen en educatieve instellingen biedt deze technologie heel wat nieuwe mogelijkheden. Spirio heeft immers een volledig ingebouwde muziek-editor. In de toekomst zal het mogelijk zijn om in twee richtingen tegelijk te kunnen communiceren via Spirio Cast. Concreet kan een pianist dan pianoles volgen met een leerkracht aan de andere kan van de wereld.

Steinway & Sons

Hoeveel voorgeprogrammeerde stukken zijn er beschikbaar om af te spelen?

Vandaag zitten er al meer dan 5000 opnames in onze bibliotheek, waar maandelijks opnames bij komen: van klassieke muziek tot jazz en pop. De meest recente lancering van Spirio Cast maakt het mogelijk om concerten live te volgen. Iedere eigenaar van een Spirio heeft hierdoor de mogelijkheid om twee live concerten per maand te volgen. Al deze muziek en live concerten zijn standaard inbegrepen bij het instrument. Een Steinway Spirio is naast een muziekinstrument van topkwaliteit dus ook een steeds verder uitbreidende bron van adembenemend mooie akoestische pianomuziek.

Zijn er pianowerken beschikbaar van overleden pianisten?

Door het gebruik van specifieke software is het inderdaad mogelijk om pianogrootheden uit het verleden terug tot leven te wekken. Zo bevat de bibliotheek opnames van Vladimir Horowitz, Art Tatum, Arturo Beneditti Michelangeli, Bill Evans, Arthur Rubistein, George Gershwin en nog vele anderen. De volledige Goldbergvariaties uitgevoerd door niemand minder dan Glenn Gould zijn daar een mooi voorbeeld van.

Wie koopt zo’n piano?

Iedereen die de beste piano wil en gebruik wil maken van de digitale mogelijkheden van deze tijd. Dat kan een privépersoon zijn die thuis wil genieten van de mooiste pianomuziek, maar even goed een conservatorium die de uitvoeringen van studenten wil opnemen om hen meer inzicht te geven in hun manier van spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het conservatorium van Rotterdam heeft een Spirio r staan en maakt er intensief gebruik van.

Dreigt deze piano de rol van de pianist te vervangen? Hoe staan artiesten er tegenover?

De pianist staat net centraal bij Spirio! Het streefdoel is niet de technische perfectie, maar wel om de menselijkheid van de uitvoering beter te recreëren dan bijvoorbeeld bij een audio-opname. Daarnaast is de technologie er ook om op een creatieve manier mee aan de slag te gaan. Het is dus eerder een aanvulling en verrijking dan een vervanging. Het enthousiasme van de pianisten bevestigt dit ook. Met meer dan 5000 opnames in de bibliotheek is het duidelijk dat een grote groep pianisten enthousiast is over deze nieuwe ontwikkeling. Enkele opvallende namen zijn Yuja Wang, Olga Kern, Lang Lang, Stanislav Khristenko, Kirill Gerstein, Jeremy Denk, Hayato Sumino, Richard Goode, enz.

 

Wil je meer weten? Ontdek alles over de Steinway Spirio op de website van Piano’s Maene.