Gepubliceerd op

Verklaring over het Israëlisch-Palestijnse conflict

Bozar zet zich resoluut in voor het behoud van waardigheid en alle mensenlevens. Het verwerpt krachtig elke vorm van geweld en lijden, zoals die waarvan we getuige zijn in de huidige ontwikkeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Opnieuw in gang gezet door een afschuwelijke terreurdaad, escaleerde de reactie in een humanitaire catastrofe in Gaza, waarbij onschuldige mensen het leven laten. Wij pleiten vurig voor de onwrikbare toepassing van het internationale humanitaire recht als onmisbare weg naar gerechtigheid en duurzame vrede.

Oorlog is een simplificatie die vraagt om een elementaire verdeling in vriend en vijand. Kunst leeft van de veelheid van stemmen, van de meerstemmigheid en het debat. In turbulente tijden vertrouwen we meer dan ooit op de kracht van de kunsten om mensen te verbinden en troost te bieden in tegenspoed. De kunsten hebben de mogelijkheid om eenheid en begrip te bevorderen tussen individuen van alle achtergronden en overtuigingen. 

We erkennen de dringende noodzaak van voortdurende ondersteuning van de burgermaatschappij, en als culturele instelling willen we herinneren aan de noodzaak om kunstenaars en de creatieve sector te ondersteunen. Het is via deze stemmen dat we een weg kunnen banen naar genezing, kloven kunnen overbruggen en de weg kunnen effenen naar een betere, harmonieuze toekomst voor iedereen. In het streven naar deze idealen verwelkomen we kunstenaars en denkers van over de hele wereld. We verwelkomen individuen uit zowel Palestina als Israël, gebaseerd op de waarden van respect, waardigheid en wederzijds begrip. Door deze kunstenaars en denkers een inclusief platform te bieden, bevordert Bozar een omgeving waarin culturen, ideeën en creatieve uitingen samenkomen.