‘Masterclass: Costa Gavras’

11 Maa.'20
- 18:30

BIFFF

Costa-Gavras en de fantastische film lijken op het eerst zicht moeilijk met elkaar te rijmen. En toch…

Z, L’Aveu, Etat de Siège, Section Spéciale, Missing, … Films die zeker niet getekend worden door fantastische thema’s. Het zijn wel boegbeelden van een zekere politieke cinema, een cinema die de rauwste, meest revolterende aspecten van de werkelijkheid aankaart, een cinema die de totalitaire uitspattingen van onze wereld niet alleen beschrijft, maar ook aanklaagt! We volgen het pad dat personages bewandelen, bezaaid met dilemma’s, door te hakken knopen, te vellen oordelen, die overeen moeten komen met bepaalde waarden en principes. Costa-Gavras voert personages op met lef, zelfs heldhaftigheid, die zich verontwaardigen over een systeem dat hen en hun gelijkgestemden wil platwalsen… Kortom, een vurig verlangen om een politieke werkelijkheid te beschrijven, een eigenschap die ook de beste dystopische films kenmerkt. 
​​​​​​​
Een andere gelijkenis van de films van Costa-Gavras en een bepaalde fantastische cinema ligt in het willen maken van populaire films, toegankelijk voor een breed publiek, dat een boodschap wil overbrengen via cinematografische codes zonder zich in een elitair hoekje af te zonderen. 

Net om de (on)mogelijke banden tussen zijn films en de fantastische cinema te bevragen, organiseren het BIFFF en de Liga voor de Mensenrechten een masterclass in aanwezigheid van deze prikkelende Frans-Griekse regisseur. 

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL