Belgian National Orchestra, González-Monjas & Bostridge
29 Sept.'24
- 15:00
Henry Le Boeufzaal

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Adagio & Fugue in c, K. 546 (1788)
Benjamin Britten (1913-1976)
Serenade for Tenor, Horn and Strings, op. 31 (1943)
- Prologue
- Pastoral
- Nocturne
- Elegy
- Dirge
- Hymn
- Sonnet
- Epilogue
pauze
Edward Elgar (1857-1934)
Enigma Variations (Variations on an Original Theme), op. 36
- Enigma: Andante
- Variation I (L’istesso tempo): "C.A.E."
- Variation II (Allegro): "H.D.S.- P."
- Variation III (Allegretto): "R.B.T."
- Variation IV (Allegro di molto): "W.M.B."
- Variation V (Moderato): "R.P.A."
- Variation VI (Andantino): "Ysobel"
- Variation VII (Presto): "Troyte"
- Variation VIII (Allegretto): "W.N."
- Variation IX (Adagio): "Nimrod"
- Variation X (Intermezzo: Allegretto): "Dorabella”
- Variation XI (Allegro di molto): "G.R.S."
- Variation XII (Andante): "B.G.N."
- Variation XIII (Romanza: Moderato): " ***"
- Variation XIV (Finale: Allegro): "E.D.U."
Duur: 2u
Tijdens een reis naar Londen in de jaren 1764-1765 sloot de jonge Amadeus een hechte vriendschap met Johann Christian Bach, de benjamin onder Johann Sebastians componerende zonen. Mozart liet zich bij Johann Christian inwijden in de kunst van vader Bach. Door de wisselvalligheden van zijn loopbaan en het vele reizen, alsook door de muzikale modes en smaken van die tijd, raakte de jonge Mozart echter verwijderd van de muziek van de ‘oude Bach’, zoals men Johann Sebastian toen noemde. Pas vanaf 1782 en na aansporing van Bachliefhebber baron van Swieten, legde Mozart zich terug toe op muziek in de stijl van de grootmeester van de barok. Uit deze periode in Mozarts carriere komen verschillende werken in fugatische stijl, zoals het Adagio en fuga voor strijkers in c, KV 546. Dit tweeluik is een van Mozarts meest gewaagde en persoonlijke werken. Het thema van de Fuga valt op door zijn heftigheid, zijn expressieve kracht, maar ook door het muzikale erfgoed dat erin wordt samengebald. Overduidelijk verwijst het naar het thema van Bachs Musikalisches Opfer, maar ook naar de fuga And with his stripes uit Handels Messiah, de finale fuga van Haydns Kwartet op. 20 nr. 5 en, wat Mozart zelf betreft, naar het Kyrie-thema van het Requiem. De grote sprong in dit motief is herkenbaar uit duizend andere thema’s. Het chromatische thema creeert dissonante wrijvingen die getuigen van een stoutmoedigheid die we nergens anders bij Mozart, en slechts heel zelden bij sommige van zijn tijdgenoten, aantreffen.
In 1942 ontmoette Benjamin Britten de hoornvirtuoos Dennis Brain, een muzikant van de Royal Air Force Music Services. Hij overtuigde Britten ervan om voor hem een nieuw werk te schrijven. Dat leverde echter geen hoornconcerto op, maar de Serenade voor tenor, hoorn en strijkorkest. Een proloog en een epiloog voor hoorn solo omkaderen zes liederen die bij de première werden gezongen door Brittens levensgezel Peter Pears. Het thema van deze liederen, op teksten van zes Engelse dichters waaronder ook William Blake en John Keats, is de nacht. Of in de woorden van Britten: “de langer wordende schaduw, de verre bugel bij zonsondergang, de barokke pracht van de sterrenhemel, de zware engelen van de slaap; maar ook de mantel van het kwaad - de worm in het hart van de roos, het zondebesef in het hart van de mens”.
Toen de Britse componist Edward Elgar op een avond thuiskwam, zette hij zich nog even achter de piano om wat te improviseren. Zijn vrouw merkte een melodietje op dat haar beviel en Edward Elgar besloot dit verder uit te werken. Wat begon als een grap, mondde echter uit in een monumentale compositie die intussen tot de meest gespeelde muziek uit de 19de eeuw behoort. De Enigmavariaties bestaan uit een thema (het raadsel) en veertien variaties die elk zijn opgedragen aan specifieke vrienden van de componist. Edward Elgar stelde zich voor hoe zijn vrienden op een bepaald onderwerp zouden reageren en vertaalde die reacties in muziek. De eerste variatie wijdde hij aan zijn vrouw, de laatste variatie aan hemzelf.
Belgian National Orchestra
Het Belgian National Orchestra, dat werd opgericht in 1936, is de geprivilegieerde partner van Bozar. Het orkest staat sinds september 2022 onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus, met Roberto González-Monjas als gastdirigent en Michael Schønwandt als geassocieerd dirigent. Het Belgian National Orchestra treedt op met solisten van wereldformaat als Hilary Hahn, Christian Tetzlaff, Thomas Hampson, Aleksandra Kurzak, Leif Ove Andsnes, Víkingur Ólafsson, Sergey Khachatryan en Truls Mørk. Verder investeert het Belgian National Orchestra in de toekomstige generatie luisteraars en deinst het niet terug voor vernieuwende projecten, zoals met pop-rock-artiest Ozark Henry en recent met Stromae voor zijn nieuwe album Multitude. Het Belgian National Orchestra wordt ondersteund door de Belgische federale Tax Shelter, de Nationale Loterij en Casa Kafka Pictures.
Roberto González-Monjas
muzikale leiding
De jonge Spaanse dirigent Roberto González-Monjas begon zijn carrière als soloviolist, kamermuzikant en concertmeester van de Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Na een reeks opgemerkte directiedebuten is hij momenteel niet alleen eerste gastdirigent van het Belgian National Orchestra (met wie hij vorig seizoen maar liefst acht concerten speelde in het Verenigd Koninkrijk), maar ook muziekdirecteur van het Spaanse Orquesta Sinfónica de Galicia, chef-dirigent van het Zweedse Dalasinfoniettan en chef-dirigent van het Zwitserse Musikkollegium Winterthur. Recente gastoptredens als dirigent en ook als dirigent-violist leidden tot intensieve samenwerkingen met het Mozarteumorchester Salzburg, het Mahler Chamber Orchestra, het Orchestre national Bordeaux-Aquitaine, het Orchestre National d'Île-de-France, de Philharmonie Luxemburg, Sinfonia Lahti, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het Baltimore Symphony Orchestra, het Symfonieorkest van de Zweedse Radio enzovoort. Samen met het Belgian National Orchestra voert hij dit seizoen in december nog Beethovens Vijfde symfonie op, en is hij begin mei 2024 zowel dirigent als solist in Mozarts Vierde vioolconcerto.
Ian Bostridge
tenor
De Britse opera- en liedzanger Ian Bostridge studeerde eerst geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Oxford en Cambridge. Zijn zangcarrière startte hij pas op 27-jarige leeftijd. Vandaag zingt hij in ’s werelds grootste concertzalen en operahuizen. Zijn kernrepertoire zijn de werken van Franz Schubert en Benjamin Britten, wiens muziek hij uitvoerde in Carnegie Hall New York, de Bayerische Staatsoper München en de Milanese Teatro alla Scala.Op het operapodium vertolkte hij rollen als Gustav von Aschenbach (Death in Venice/Britten) en Peter Quint (The Turn of the Screw/Britten). Zijn CD-opnames wonnen zowat alle belangrijke muziekprijzen en werden voor maar liefst 15 Grammy’s genomineerd. Enkele legendarische albums van hem zijn Schuberts Die schöne Müllerin met Graham Johnson (Gramophone Award 1996); Tom Rakewell/The Rake’s Progress met Sir John Eliot Gardiner (Grammy Award, 1999); en Belmonte/Die Entführung aus dem Serail met William Christie. Voor Warner Classics nam hij onder andere liederen van Schubert en Schumann op (Gramophone Award 1998), English song and Henze Lieder met Julius Drake, Brittens Our Hunting Fathers met Daniel Harding, Idomeneo met Sir Charles Mackerras, Schubert met Leif Ove Andsnes, Brittens orkestcycli met de Berliner Philharmoniker en Sir Simon Rattle, Wolf-liederen met Antonio Pappano, Bachcantates met Fabio Biondi, Brittens The Turn of the Screw (Gramophone Award, 2003), Thomas Adès' The Tempest (Gramophone Award 2010) en Monteverdi's Orfeo. Recente CD’s van Ian Bostridge bevatten liederen van Britten met Antonio Pappano voor Warner en liederen van Schubert met Julius Drake voor Wigmore Hall Live.
Konzertmeister
Misako Akama
eerste viool
Paula Aguilo Sagrista
Maria-Elena Boila
Nicolas De Harven
Annija Endija Kolerta
Anastasia Filippochkina
Françoise Gilliquet
Philip Handschoewerker
Akika Hayakawa
Nidhal Jebali
Samuel Nemtanu
Louis Noël
Ariane Plumerel
Serge Stons
tweede viool
Ignacio Rodríguez Martínez de Aguirre **
Nathalie Lefin*
Marie Danielle Turner *
Leonid Anikin
Mickael Bonnay
Sophie Demoulin
Isabelle Deschamps
Pierre Hanquin
Anouk Lapaire
Sarah Orero
Ekatarina Philippovich
Ana Spanu
altviool
Mihoko Kusama *
Dmitri Ryanbinin *
Frederik Camacho
Sophie Destivelle
Rodrigues De Azevedo
Urska Doler
José Maria Mendes Pinto Katelijne Onsia
Jorge Ramos
Marinela Serban
cello
Olsi Leka **
Tina Muylle *
Solène Beaudet
Lesya Demkovych
Philippe Lefin
Uros Nastic
Lucia Otero
Taras Zanchak
contrabas
Robertino Mihai **
Svetoslav Dimitriev *
Serghei Gorlenko *
Mathieu Garnavault
Miguel Meulders
Gergana Terziyska
fluit
Jérémie Fèvre *
Emmanuelle Blessig
hobo
Dimitri Baeteman **
Bram Nolf *
klarinet
Julien Bénéteau **
Giulio Piazzoli **
fagot
Gordon Fantini **
Bert Helsen *
Adrien Goldschmidt
hoorns
Bart Cypers **
Bernard Wasnaire *
Dries Laureyssen
Claudia Rigoni
trompet
Leo Wouters **
Ward Opsteyn *
Jeroen Bavin
trombone
Wim Matheeuwese *
Bruno De Busschere
Thomas Monden
tuba
Dieter Verschueren
pauken
Nico Schoeters **
slagwerk
Jens de Pauw
Koen Maes
Jasmijn Vandecaetsbeek
** Aanvoerder 1ste solist – 1ste solist aanvoerder
* Solist
VR 04.10 | 20:00
Fountains of Rome
Respighi and Andrei Korobeinikov plays Grieg
VR 18.10 | 20:00
Song of the Night
Mahler 7 & Christiane Karg sings Strauss
VR 08.11 | 20:00
Wounded Dragon
Beethoven 2 & Pablo Ferrández plays Schumann
ZA 16.11 | 20:00
Metropolis
Katia & Marielle Labèque play Glass
Bozar Maecenas
Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter
Bozar Honorary Patrons
Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt
Bozar Patrons
Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti • Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme
Bozar Circle
Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck
Bozar Young Circle
Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang