‘(De)-Radicalize!’

7 mei'20
- 13:30

Met de Boho Strings

SECUNDAIR ONDERWIJS (3de tot 6de leerjaar)

Radicalisering. Weinig thema´s hebben de afgelopen jaren de gemoederen zo beroerd. En met de recente terugkeer van verschillende IS strijders, de vaak falende trajecten rond deradicalisering en de opkomst van het rechts radicalisme blijft dit ook nu nog brandend actueel. Het project ‘D-Radicalize!’ zoekt naar de rol die muziek kan spelen in onze opinievorming. Het strijkorkest Boho Strings en zangeressen Lieselot De Wilde en Laila Amezian brengen westerse klassieke klanken – van Händel tot Max Richter – en enkele topstukken uit de Arabo-Andalousische muzikale traditie. Simultaan wordt er een video van de jonge Belgo-Marokkaanse filmmaker Moussa Sah getoond. We zien Geraldine, een Brusselse moeder die haar zoon in Syrië verloor, en beelden van een radicaliserende jongere op zoek naar zijn plek in de maatschappij. ‘D-Radicalize!’ maakt zonder te moraliseren vragen en emoties los bij de leerlingen.

 

Voor aanvang van het concert vindt in de taal die jullie verkiezen (NL/FR) een verplichte studiedag met 2 sessies voor leerkrachten plaats :

  • de ene vormingssessie focust op beeldvorming en misconceptie over de islam
  • de andere vormingssessie is gewijd aan dialoogskills om met een groep leerlingen in gesprek te kunnen gaan over gevoelige thema's in het algemeen en radicalisering in het bijzonder.

De studiedag is gratis en maakt onlosmakelijk deel uit van het project, we vragen dan ook aan elke deelnemende school om een leerkracht af te vaardigen.

 

Een project i.s.m. Democratische Dialoog, een initiatief van Erasmushogeschool Brussel. 

 

Annemarie Peeters in De Standaard : "De schoolvoorstelling ‘DRadicalize’ graaft naar het waarom van radicalisering met klassieke muziek uit oost en west. Gedurfd en pakkend."

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Publiek

Onderwijs

Secundair Onderwijs

Prijs: € 8 per leerling + 1 leerkracht gratis per 15 leerlingen

Info en inschrijving: +32 2 507 83 36 - groups@bozar.be

Studiedag voor Nederlandstalige leerkrachten : 21 april van 9u30 tot 16u