‘Europadag: de roaring twenties - Terug naar de Toekomst’

9 Mei'21
- 19:00

Thomas Friedman, Amin Maalouf, Dubravka Šuica ...

Op 9 mei vieren we de verjaardag van de verklaring van Robert Schuman, die in 1950 de basis legde voor de latere Europese Unie. Het ideale moment om even stil te staan bij de toekomst van Europa. BOZAR werkt hiervoor opnieuw samen met het pan-Europese collectief Are We Europe en publiceert het tweede nummer van Mayday Magazine, op een moment waarop de komst van coronavaccins in Europa nieuwe perspectieven biedt. Hoe kunnen we vermijden dat we dezelfde fouten maken als in het verleden? Hoe kunnen we lessen trekken uit deze ontwrichtende periode, om samen de toekomst voor te bereiden? Van de mystieke landschappen van IJsland tot het water van de Middellandse Zee: de verhalen, gedichten, foto's en illustraties in het tijdschrift nemen ons mee op een reis door Europa en daarbuiten, op zoek naar mogelijke toekomstscenario's. 
Vanaf 9 mei kun je 5 bijeenkomsten en gesprekken naar keuze volgen:

 1. Lancering van Mayday Magazine: de nieuwe roaring twenties?
  Wordt het einde van de gezondheidscrisis het begin van een nieuwe periode, vergelijkbaar met de roaring twenties? Ontdek hoe Teresa O'Connell, hoofdredactrice van Mayday Magazine, en Karolina Szedja, medewerkster van Mayday Magazine hierover denken.
 2. Europa en democratie
  Naar aanleiding van de Conferentie over de toekomst van Europa – een digitaal platform dat burgers uitnodigt om hun kijk op de toekomst van de Europese Unie te delen – kan je de interviews volgen met Dubravka Šuica, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor Democratie en Demografie, en Luuk Van Middelaar, historicus en Europakenner.
 3. Wijzen de Verenigde Staten de weg? 
  Nu Joe Biden de beruchte kaap van de ‘honderd dagen’ van zijn presidentschap afgerond heeft, vroeg Karl Van den Broeck aan Thomas Friedman, een eminente Amerikaanse journalist, om zijn visie te geven op de toekomst, meer bepaald de toekomst van de Europees-Amerikaanse betrekkingen.
 4. Homelands - New European Writing 
  Maak kennis met drie laureaten van de EU Prize for Literature: Mathias Nawrat (Duitsland), Lana Bastasic (Bosnië-Herzegovina) en Irene Solà (Spanje). Zij gaan in gesprek over de mogelijke literaire tegenstrijdigheid tussen land van herkomst en Europees burgerschap, tijdens een rondetafelgesprek gemodereerd door Nicky Aerts.
 5. Interview met Amin Maalouf
  ​​​​​​​Volg een uitzonderlijk interview door Safia Kessas met de Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf. Naar aanleiding van zijn laatste boek Le Naufrage des civilisations (Schipbreuk der beschavingen) plaatst hij de trans-Atlantische betrekkingen in perspectief. 

Praktisch

Location

Online

Taal

 • Engels Frans

Je kunt de interviews vanaf 09/05 - 19:00 bekijken op onze website en YouTube.