‘FOCUS ON CROATIA’

15 Jan. →
15 Juni'20

Publieken

In de eerste helft van 2020 plaatst het Paleis voor Schone Kunsten Kroatië centraal. Het land dat als laatste toetrad tot de Europese Unie neemt nu voor het eerst in zijn geschiedenis het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waar. Speciaal daarvoor zet BOZAR een veelzijdig cultureel programma op de agenda.

Centraal staat een tentoonstelling in het teken van Vjenceslav Richter (1917-2002), een toonaangevend figuur in de Kroatische kunstgeschiedenis. Richter speelde meer bepaald een cruciale rol in het naoorlogse Europese modernisme. De vernissage van de tentoonstelling wordt voorafgegaan door een concert van het Cantus Ansambl, terwijl een reeks filmvertoningen ons onderdompelt in de experimentele architectuur.

Op het vlak van podiumkunsten krijgt hedendaagse dans een ereplaats, met twee opeenvolgende voorstellingen van de respectieve choreografen Saša Božić en Matija Ferlin, opgevoerd door de gezelschappen De Facto en de Zagreb Dance Company. Het internationaal warm onthaalde toneelstuk Three Winters schetst dan weer een tafereel uit het bewogen verleden van het land en wordt een ander hoogtepunt in het programma. Als afsluiter brengt het Dialogos Ensemble tijdens een concert een heus renaissancemeesterwerk.