‘Kubra Khademi - I will Greet the Sun Again’

22 Okt.'20
- 19:00

From Ear To Here

“Freiheit über alles lieben”. Die woorden uit Friedrich Schillers Don Carlos pende Ludwig van Beethoven neer in zijn schriften. De vrijheid die Beethoven zocht, moeten we in de juiste tijdsgeest plaatsen, in lijn met wat ten tijde van de Verlichting werd nagestreefd. 
Onze wereld zoekt vandaag de dag nog steeds naar artistieke, politieke en burgerlijke vrijheid - vrijheden die door sommigen als vanzelfsprekend worden beschouwd, maar door anderen worden bevochten, door middel van ballingschap, scheppingskracht en poëzie, zoals onze artistieke gast, Kubra Khademi.

 

De Afghaanse feministe Kubra Khademi werd geboren in 1989. Ze is performanceartieste en beeldend kunstenares, en woont en werkt in Parijs. In haar artistieke praktijk belicht Kubra Khademi haar leven als vluchtelinge en als vrouw. Ze studeerde schone kunsten aan de universiteit van Kaboel, waarna ze naar de universiteit van Beaconhouse trok in het Pakistaanse Lahore. Daar begon ze publieke performances uit te werken, een praktijk die ze verderzette bij haar terugkeer in Kaboel als antwoord op een maatschappij in handen van mannen, met een extreem patriarchaal politiek beleid. Na haar performance L'Armure in 2015 moest ze haar geboorteland ontvluchten. Sindsdien leeft ze als vluchtelinge in Frankrijk. In 2016 werd ze door minister van Cultuur Audrey Azoulay benoemd tot 'Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres'. Ze is lid van het Atelier des Artistes en Exil. In 2019 werd ze laureate van de beurs Révélations Emerige, en in 2020 verbleef ze lange tijd in residentie bij de Fondation FIMINCO.

2020-2021

Beethoven. From Ear to Here.

Literatuur

2020-2021

Focus On Germany

Praktisch

Location

Bertouille Rotonde

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Engels

Herbekijk de livestream hier.