Afropolitan weekend campagnebeeld

Gepubliceerd op

5 redenen om naar het Afropolitan Weekend te gaan

Van 9 tot 11 juli strijken bezielers en liefhebbers van de Afropolitaanse cultuur weer neer bij Bozar. Om de gekende redenen konden we dit jaar geen groot festival organiseren, maar maken we ons nu klaar voor een rijkgevulde driedaagse waar film, dans, debat en performance de toon aan geven. We geven je alvast vijf goede redenen om je mandje te vullen met een ticket of twee!

1. Geen festival, maar wel een weekend in dezelfde vibe

Dat corona dit jaar meer dan eens roet in het eten gooide bij de culturele sector, weten we allemaal. Ook ons Afropolitan Festival moest er uiteindelijk aan geloven, maar we hebben er alles aan gedaan om een zo inspirerend mogelijk weekendprogramma samen te stellen. Toch gaan we verder op hetzelfde élan als de vorige jaren. Wie Afropolitan zegt, zegt innemende sfeer, spannende ontmoetingen en inspirerende momenten, een unieke beleving in hartje Brussel.

Malkia Mutiri @artbymalkia.com
Malkia Mutiri @artbymalkia.com

2. Van alle markten thuis

Met film, dans, debatten, slam performances en dj-sets van allemaal Belgische artiestes op het programma, komt iedereen op het Afropolitan Weekend aan zijn trekken. De Brusselse cineaste Marthe Djilo Kamga komt haar nieuwe documentaire over de zwarte LGBTQI+-gemeenschap in België voorstellen. De vzw MDF The Label, ook uit Brussel, presenteert haar nieuwe dancehall-choreografie. En qua optredens mag je je verwachten aan vibes, vibes en nog eens vibes, dankzij het collectief L-Slam rond Lisette Lombé en een dj/vj-show van de vzw Mandji met Rokia Bamba, Sarah Carlier en Ben Richard. Voor wie liever gaat zitten voor een goed debat, zijn er ten slotte een aantal talks.

 Brussels City of Stories 2021_book_voyage © Sien Verstraeten
Brussels City of Stories © Sien Verstraeten

3. Uit ons dak op het dak

Bozar werkte de afgelopen jaren hard aan de afwerking van het prachtige dakterras met zicht op de binnenstad. Nu het eindelijk zover is, en na een behoorlijk bewogen jaar, kunnen we er ook evenementen voor ons publiek organiseren. Tijdens het Afropolitan Weekend kan je er naar Brussels City of Stories, een kleurrijke ode aan onze hoofdstad. Brussel is een stad waar 184 nationaliteiten samenleven en waar nog veel meer talen duizenden verhalen herbergen. Tijdens deze avond leer je de stad kennen op de meest inspirerende manier.

Samira Rafaela D66
Samira Rafaela © D66

4. Denk mee met intrigerende Afropolitaanse stemmen

Tijdens het weekend vinden ook twee spraakmakende debatten plaats. De pioniersrol en de veerkracht van Afro-Europese vrouwen die een opmerkelijke professionele inzet tonen wordt in de verf gezet, hetzij in de politiek, hetzij in de mens- en sociale wetenschappen. In de debatten, naar een idee van Olivia Gieskes en Dorrie Wilson, verwelkomen we onder meer Europarlementariërs Pierrette Herzberger-Fofana en Samira Rafaela, en gerenommeerde professoren waaronder Guilaine Kinouani.

Lisette Lombé © Gilles Fischer
Lisette Lombé © Gilles Fischer

5. Lisette Lombé, koningin van de slam

Op zaterdag sluiten we de dag feestelijk af, met enerzijds een DJ/VJ performance en anderzijds een energieke slam performance. Het collectief L-SLAM brengt onder leiding van Lisette Lombé een krachtig en origineel optreden: slammers, een verhalenvertelster, performers, een zangeres, een dj, een danseres ... In 2017 kreeg Lisette Lombé van de stad Luik de titel van ereburger voor haar werk als kunstactiviste en ambassadrice van de slam. Ze behoort tot de top van de Belgische slam.

Bekijk hieronder het volledige programma van het Afropolitan Weekend. See you there!