Gepubliceerd op

Econoom Thomas Piketty (Frankrijk) in gesprek met Béatrice Delvaux en Jeroen Zuallaert

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praten journalisten Béatrice Delvaux en Jeroen Zuallaert met de Franse econoom Thomas Piketty.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Gesprek in het Frans met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Thomas Piketty (1971) is een Franse econoom. Hij is hoogleraar aan de École d’économie de Paris en onderzoeksdirecteur van l'École des Hautes Études en Sciences Sociales. In 2013 kreeg hij internationale bekendheid met zijn bestseller Kapitaal in de eenentwintigste eeuw. Zijn recentste boek Kapitaal en ideologie (2020) werd uitgegeven bij De Geus.

Béatrice Delvaux, Jeroen Zuallaert & Thomas Piketty
© Bozar

“De Franse CO2-heffing was gericht op mensen die met de wagen naar het werk gaan, niet op zij die het vliegtuig nemen voor een weekendje Rome. Zij werden namelijk vrijgesteld van de kerosinetaks. Maar toen de Fransen erachter kwamen dat de inkomsten uit die CO2-heffing werden aangewend om de belastingverlaging voor de 1 % rijksten te financieren, voelden ze zich voor de gek gehouden. De CO2-heffing in Frankrijk was dan ook, zij het misschien maar voor even, ten dode opgeschreven.”

“De jeugd moet van zich laten horen. Zowel in Europa als de Verenigde Staten demonstreren jongeren van gelijk welke afkomst tegen racisme en politiegeweld. Dat is volgens mij een erg goeie zaak om uit deze periode te geraken waarin we de wonden die racisme en het koloniale verleden hebben geslagen maar blijven negeren.”