Gepubliceerd op

Filosoof Felwine Sarr (Senegal) in gesprek met Safia Kessas

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. Deze week gaat journaliste Safia Kessas in gesprek met de Senegalese schrijver Felwine Sarr.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Gesprek in het Frans met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Felwine Sarr (1972) is schrijver, econoom en muzikant. Hij is de auteur van Afrotopia (2016), maar is vooral bekend om zijn baanbrekende verslag The Restitution of African Cultural Heritage: Toward a New Relational Ethics. Daarnaast richtte hij mee het Laboratory for the Analysis of Societies and Powers/Africa-Diasporas (LASPAD) op in het Senegalese Saint-Louis. In 2016 riep hij samen met Achille Mbembe de jaarlijkse workshops Ateliers de la pensée in het leven in Dakar en Saint-Louis, om het niet-koloniale denken te stimuleren.

Safia Kessas & Felwine Sarr
© Bozar

“Er ligt nog heel wat werk voor de boeg in elke ruimte voor redenering, in elke ruimte voor expressie en in elke ruimte voor weergave. Het gaat om werk aan beide zijden, ook voor ons, Afrikanen, om een eigen beeld, discours en verhaal over onszelf uit te tekenen en geen ruimte te laten voor wat ik een exogene productie zou noemen – die weliswaar niet noodzakelijk negatief is –, maar daarentegen eindelijk een eigen kijk op de geschiedenis biedt en toont hoe die blik opgebouwd is en vorm kreeg.”

“Er heerst een latent kolonialisme dat we op verschillende vlakken moeten zien weg te werken en dat we – met wat meer geduld – moeten afbouwen om een solide basis te leggen voor nieuwe vormen van betrekkingen. Er ligt een hele weg van ontmanteling voor de boeg om tot een gezonde relatie van gelijkheid en wederzijds respect te komen. We zijn inmiddels goed op weg, maar het gaat om een heel proces. We kunnen de geschiedenis niet zomaar uitwissen, alsof die er nooit is geweest. Vandaag praat ik in het Frans, en ook dat is door de geschiedenis bepaald. Het verleden is aanwezig in het heden. Om de bladzijde om te kunnen slaan, moeten we die weg van ontmanteling, herstel enz. helemaal afleggen, zodat we aan een nieuw hoofdstuk in de relatie kunnen beginnen.”