Gepubliceerd op

Ontmoet de geselecteerde kunstenaars voor de Halaqat Media Arts Residency

Vier vrouwelijke kunstenaars uit Europa en de Arabische wereld zijn geselecteerd voor de Halaqat Media Arts Residency in de lente van 2022, georganiseerd door Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel en het Goethe-Institut, samen met iMAL in België en Cairotronica in Egypte.

Vier vrouwelijke kunstenaars uit Europa en de Arabische wereld zijn geselecteerd voor de Halaqat Media Arts Residency in de lente van 2022, georganiseerd door Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel en het Goethe-Institut, samen met iMAL in België en Cairotronica in Egypte.

Het residentieprogramma richt zich op prototyping, experimenteren en het uitwisselen van ideeën met collega-kunstenaars met verschillende achtergronden. De deelnemers krijgen toegang tot de infrastructuur van iMAL en het Fablab, waarvan de filosofie is gericht op het delen van kennis, doe-het-zelf-cultuur en open source gemeenschappen. Kunstenaars worden uitgenodigd om samen te werken met het team van iMAL met een gemeenschappelijk doel: autonoom produceren en experimenteren, voortbouwend op elkaars expertise. Daarom zullen de kunstenaars een basisondersteuning krijgen, maar er wordt verwacht dat ze een minimale kennis hebben van het gebruik van de beschikbare machines.

De 4 geselecteerde kunstenaars voor de residenties zijn: Sabah Khaled Abouelhadid Elsayed Hassan (Egyptisch), Sally Samaan (Syrisch, woonachtig in Nederland), Ana Teresa Vicente (Portugees) en Natalia Jordanova (Bulgaars, woonachtig in Nederland).

De residenties vinden plaats in iMAL in Brussel in het voorjaar van 2022.

Sally Samaan

14 Maa.'22 £      27 Maa.'22

Sally Samaan
Sally Samaan is een multidisciplinair kunstenaar met een Master in media, kunst, design en technologie. Haar werk richt zich op menselijke interacties, communicatie en emotionele toestanden om onszelf beter te begrijpen. Haar recente werk gaat over de kwetsbaarheid van onze realiteit tussen de fysieke en digitale wereld. Ze benadert het onderwerp door de twee werelden te vermengen en samen te voegen tot een punt waar nieuwe realiteiten ontstaan, samen met nieuwe percepties van onszelf en de wereld om ons heen.

Ana Teresa de Matos Vicente © John Lui

14 Maa.'22 £      27 Maa.'22

Ana Teresa Vicente
Ana Teresa Vicente is een kunstenaar en onderzoeker gevestigd in Lissabon, Portugal. Ze heeft een doctoraat in de fotografie van de Faculteit Schone Kunsten aan de Universiteit van Lissabon, behaald met een onderzoeksbeurs van Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT, PT). Sinds 2005 presenteert ze haar werk regelmatig in tentoonstellingen, lezingen en publicaties. In 2020 startte ze haar doorlopend project Transtopia, dat zich richt op kaarten, landsgrenzen en het op doorreis zijn, in In-Situ Artist Residency (Hong Kong) met een beurs van Fundação Oriente. Momenteel is ze lid van Archivo: Photography and Visual Culture Research Network (Porto, PT), en docent aan ESAD.CR (Caldas da Rainha, PT).

Natalia Jordanova © Tibor Dieters

16 Mei'22 £      29 Mei '22

Natalia Jordanova
Natalia Jordanova (geboren in 1991, Sofia, Bulgarije) is een in Amsterdam gevestigde interdisciplinaire kunstenaar. Als onderdeel van een zich steeds verder ontwikkelende zoektocht naar mogelijke werelden, is Natalia's artistieke praktijk een subjectieve synthese en materiële voorstelling van wat het huidige moment definieert. Met haar interdisciplinaire aanpak en de inzet van verschillende praktijken, bouwt ze context-bewuste installaties. Ze heeft een MA van de afdeling ‘Dirty Art department’ (toegepaste kunsten) van het Sandberg Instituut in Nederland (2020), een BA in beeldende kunsten aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (2018), en een BA in Fotografie aan de Nationale Academie voor Theater- en Filmkunsten in Bulgarije (2013). Haar werk werd tentoongesteld in verschillende tentoonstellingen in Nederland, België, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk.

Sabah Elhadid © Amira Elsheikh

16 Mei'22 £      29 Mei '22

Sabah Khaled Abouelhadid Elsayed Hassan
Sabah is een interdisciplinaire kunstenaar, onderzoeker en information designer gevestigd in Cairo, Egypte. Ze voltooide haar BA in grafisch ontwerp aan de Duitse universiteit in Caïro. Haar oeuvre draait rond het bevragen en hypothetiseren van de essentie van een wetenschappelijke studie terwijl ze de kloof tussen wetenschap en maatschappij overbrugt in een visuele vorm die voelbaar is en beter begrepen kan worden. 

Stay tuned via Bozar en volg Halaqat op Facebook om de artiesten te volgen tijdens hun residentie.

Dit residentieprogramma in de mediakunst maakt deel uit van het project Halaqat, georganiseerd door het Goethe-Institut samen met Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel en medegefinancierd door de Europese Unie.