Cantania © Beata Szparagowska

Gepubliceerd op

Oproep aan leerkrachten: Cantania

Een uniek zangavontuur met je leerlingen!

Via het project Cantania laat Bozar leerkrachten en leerlingen proeven van de inspirerende kracht van zingen. Ben je op zoek naar een project dat de creativiteit, de concentratie, het langetermijngeheugen en de samenwerkingszin van kinderen aanscherpt? Schrijf je dan in voor Cantania!

Cantania is een participatief zangproject voor leerlingen uit de tweede en derde graad van de lagere school, georganiseerd door Bozar in het kader van Singing Brussels. Het is de bedoeling om zingen weer duurzaam in de klas te verankeren en na het project te blijven zingen. Met zingen stimuleer je de eigenwaarde van je leerlingen en bevorder je het samenhorigheidsgevoel. 

Tijdens vier workshopdagen, verspreid over het schooljaar, krijg je - als leerkracht - de nodige tools aangereikt om samen met je leerlingen te zingen. In de klas ga je ermee aan de slag en leer je jouw leerlingen een nieuw muziekstuk aan. De cantate is geschreven op maat van de leerlingen: thematisch, inhoudelijk, tekstueel en muzikaal.  

De liederen van de cantate zijn tweetalig, de leerlingen zingen in het Frans en het Nederlands wat een extra troef is van het project.

In mei 2022 wordt het muziekstuk opgevoerd als een totaalspektakel bij Bozar. Ouders, familie en vrienden komen luisteren naar de jonge koorleden die begeleid worden door professionele muzikanten van het Belgian National Orchestra. 

Tussen twee werelden

Volgende editie verdiepen we ons in het muzikaal werk van de Catalaanse componist Xavier Pagès i Corella in een bewerking van de Belgische tekstschrijvers Elvis Peeters en Vital Schraenen. Tussen twee werelden vertelt het verhaal van een jongen en zijn vader die, gedreven door de roep om een beter leven, de overtocht van de zee wagen. Deze zee is een bron van leven en verwondering, van verbeelding en mythes, van avontuur en gevaar, van hoop en solidariteit.  De muziek is lyrisch, verrassend, poëtisch, meeslepend en mysterieus, maar op andere momenten zeker ook herkenbaar, vrolijk en ritmisch. Op het podium worden de leerlingen begeleid door een vertelster, een baritonzanger en professionele muzikanten.

Info en inschrijving

Voor meer informatie over de voorwaarden tot deelname en de data van de vormingsdagen kan je de oproep (pdf) raadplegen.

De inschrijving loopt van 25 augustus tot en met 15 september 2021 via het online formulier.

Op 31.08, 01.09, 08.09 en 10.09 zullen infosessies worden gehouden om de leerkrachten zo goed mogelijk over het project te informeren. Registreer per e-mail via laurence.ejzyn@bozar.be.

Contact

Laurence Ejzyn

laurence.ejzyn@bozar.be