Gepubliceerd op

Politiek filosoof Srećko Horvat (Kroatië) in gesprek met Karl Van den Broeck

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil BOZAR het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praat journalist Karl Van den Broeck met de Kroatische politieke filosoof Srećko Horvat.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Gesprek in het Engels met Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels beschikbaar.

Srećko Horvat (1983) is een jonge Kroatische filosoof, schrijver en politiek activist. In 2008 stichtte hij het ondertussen legendarische Subversive Festival in Zagreb. Hij is een van de opmerkelijkste nieuwe stemmen in de nieuw-linkse beweging die ontstond na de financiële crisis van 2008. Zijn meest recente boek Poetry from the Future - Why a Global Liberation Movement Is Our Civilisation's Last Chance (2019) werd uitgegeven bij Penguin.

Srećko Horvat
© Bozar

“Poëzie is de enige manier om het systeem te kraken, want poëzie is onverwacht. Het reikt iets nieuws aan. Tijdens de COVID-19-crisis beseffen zij die snoeien in het budget voor de kunsten plots hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor alle mensen thuis.”

“We moeten onze poëzie uit de toekomst putten, want ik denk niet dat oplossingen uit het verleden onze koers kunnen bepalen, weg van deze dystopische realiteit. Ik denk dat we de rol van de overheid en de rol van de huidige wereldinstanties drastisch moeten herbekijken.”