‘Close-up: Laura Mulvey’

2023-2024

Bozar nodigt filmtheoreticus en filmmaker Laura Mulvey uit, een van de belangrijkste theoretici van de theorie van de blik en dan vooral de 'mannelijke blik'. Ze is verantwoordelijk voor de evolutie van de filmtheorie in de richting van de psychoanalyse en feminisme. Deze Close-up in Bozar vindt plaats van 8 mei tot 29 mei, maar Laura Mulvey is in Brussel aanwezig van 8 tot 11 mei. Op het programma staan vier films (in RITCS, Cinematek en Bozar), een carte blanche (RITCS) en een literaire ontmoeting (in Bozar).

Online filmplatform Cinetek vroeg Laura Mulvey om 10 films te selecteren. Ze koos voor 5 films geregisseerd door vrouwen en 5 films over vrouwen. Je kan ze nu hier bekijken.​​​​​​​

Binnen de feministische studies wordt Laura Mulvey beschouwd als een van de belangrijkste figuren. Studenten van universiteiten en filmscholen zullen meer dan geïntrigeerd zijn om haar te ontmoeten.

Laura Mulvey (1941) is een Britse filmtheoreticus en regisseur. Ze is afgestudeerd aan het St Hilda's College in Oxford en doceert momenteel film- en mediastudies aan de Universiteit van Londen. Haar belangrijkste essay, Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975), gepubliceerd in het Britse tijdschrift Screen, speelde een belangrijke rol bij de introductie van psychoanalytische en feministische perspectieven in de filmtheorie. Mulvey maakte zes films in samenwerking met Peter Wollen, waaronder Penthesilea: Queen of the Amazons (1974) en Crystal Gazing (1984), en twee films met Mark Lewis.

Je vindt het volledige programma hieronder deze pagina terug.


Als bewonderaar van Chantal Akerman en als filmmaker die zich actief bezighoudt met feministische vraagstukken en de deconstructie van de male gaze, werd dit event georganiseerd binnen het kader van de tentoonstelling Chantal Akerman: Travelling.

Praktisch

Locations

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

CINEMATEK

Baron Hortastraat 9 1000 Brussel

Cinema RITCS

Antoine Dansaertstraat 70 1000 Brussel

Taal

  • Originele versie: Engels