‘The Conundrum of Colonial Monuments’

14 mei'21
- 19:00

Somebody Didn't Tell Somebody Somethin'

De moord op George Floyd en de verschrikkelijke beelden van zijn lijdensweg hebben overal ter wereld massale solidariteitsacties in gang gezet. De dramatische afloop van dit voorval van politiegeweld tegen Afro-Amerikaanse gemeenschappen gaf de aanzet tot een bredere discussie over de aanwezigheid van bepaalde monumenten in de openbare ruimte, die ooit werden opgetrokken ter ere van historische figuren die betrokken waren bij de slavenhandel, de bevordering van blanke supremacistische ideologieën en kolonialisme. Deze discussie zal zich over fundamentele thema’s buigen, zoals het bestaansrecht en de functie van koloniale monumenten in het straatbeeld en wat ze ons vertellen over onze huidige samenleving.


Deelnemers: Jennifer Tosch (oprichter van Black Heritage Tours Amsterdam & New York), Kehinde Andrews (Professor zwarte studies aan Birmingham City University) en Marc Reynebeau.

 

Jennifer Tosch is cultuurhistorica, auteur en oprichter van ‘Black Heritage Tours’ in Amsterdam en New York. De tours maken de verborgen geschiedenis zichtbaar, al wandelend ontdek je de eerste zwarte aanwezigheid in die steden en hun koloniale geschiedenis. 
 
Kehinde Andrews is academicus, activist en auteur van verschillende boeken. Hij begeleidt postgraduaat onderzoek in verband met etniciteit en racisme, zwarte studies en hoe gemeenschappen ongelijkheid aanpakken.

2020-2021

BE Side Lectures met Dorrie Wilson

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Engels

​​​​​​​Inschrijving op voorhand vereist. Je kan je inschrijven via deze link.