Art meets Science in the Anthropocene

Tegenwoordig tonen steeds meer kunstenaars en instellingen belangstelling voor wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die onze wereld steeds sneller doen veranderen. Die evoluties vragen om initiatieven die de banden tussen kunst en wetenschap, tussen culturele spelers en onderzoeksinstellingen én met de burger nauwer aanhalen.

STUDIOTOPIA is een creatieve reis door Europa rond duurzame ontwikkeling. De evoluties worden door een artistieke en wetenschappelijke bril bekeken. In de loop van zowat twee jaar en in het kader van een uniek Europees programma voor kunstenaars & wetenschappers in langetermijnresidentie moedigt STUDIOTOPIA bekende en aanstormende kunstenaars aan om een wetenschapper of onderzoeker in de onafhankelijke en inspirerende omgeving van hun atelier te laten resideren. Gewoonlijk worden kunstenaars uitgenodigd om aan de slag te gaan in de R&D-afdelingen van universiteiten of bedrijven, maar nu werden de rollen omgekeerd! Tijdens de residenties zijn de kunstenaars en de wetenschappers gelijkwaardige partners. Meer dan 13 kunstenaars en 25 wetenschappers uit 18 landen bundelen zo de krachten tijdens een residentie van 17 maanden.

Het STUDIOTOPIA-residentieprogramma stimuleert wetenschappers om ideeën, kennis en technieken rond ecologische en maatschappelijke uitdagingen met internationale kunstenaars uit te wisselen. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen de kern van het programma.Kunstenaars en wetenschappers werken samen rond thema's als: vervuiling van waterlopen en gebergten door microplastics, een duurzamere voedselketen, biogeneeskunde en huidskleur, planten als levende organismen, kanker en poëzie, hybride identiteiten, de hartslag van gletsjers in IJsland en extreme vormen van licht en computermuziek.

Volgend voorjaar (2022) zullen de resultaten, uitgewerkte concepten, onderzoeksgegevens en kunstwerken die tijdens STUDIOTOPIA-residenties tot stand kwamen, op een aantal partnerlocaties verspreid over Europa worden tentoongesteld.
 

  • Het Laznia Centrum voor Hedendaagse Kunst in Gdansk (Polen) in april 2022,
  • Bozar, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel (België) van 6 mei tot 19 juni 2022,
  • Het Cluj Cultureel Centrum in Cluj, (Roemenië) in september 2022.

Kunstenaars & wetenschappers in residentie
Sandra Lorenzi (K) & Jean-Christophe Marine (W)
Kuang-Yi Ku (K) & Jean-Christophe Marine – Sofie Goormachtig (W)
Hypercomf (K) & Markos K. Digenis (W)
3137 (K) & Dr. Audrey-Flore Ngomsik (W)
Alexandra Pirici (K) & Paco Calvo (W)
Ciprian Mureşan (K) & Sanneke Stigter – Sven Dupré (W)
Christiaan Zwanikken (K) & Emmanuel Grimaud – DM Hoyt (W)
Dmitry Gelfand – Eveline Domnitch (K) & Florian Schreck - Guillaume Schweicher (W)
Oswaldo Maciá (K) & Chris Bean – Emilia Leszkowicz (W)
Maja Smrekar (K) & Jonas Jørgensen (W)
Kat Austen (K) & Indre Žliobaitė – Laurence Gill (W)
Voldemars Johansons (K) & Hugo Thienpont – Alexander Kish – Antoine Reserbat-Plantey (W)
Siobhán McDonald (K) & Chris Bean – Teresa Lettieri – Emily Shuckburgh (W)

STUDIOTOPIA-partners
Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR), Brussel, België
GLUON, Brussel, België
Ars Electronica, Linz, Oostenrijk
Cluj Cultureel Centrum, Cluj, Roemenië
Laznia Centrum voor Hedendaagse Kunst, Gdansk, Polen
Onassis Stegi, Athene, Griekenland
Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, Nederland
Laboral, Gijon, Spanje

Wacht niet op de tentoonstelling om kennis te maken met de kunstenaars en  wetenschappers en hun residentieprojecten. Lees hun Studiotopia Residency Blog.

Het in september 2019 gelanceerde Studiotopia-project loopt tot augustus 2022. Een brede waaier aan educatieve producten en activiteiten voor het brede publiek (pop-up labs, tentoonstellingen, lezingen, kunst- en wetenschapsresidenties, ...) vinden momenteel plaats in tal van partnerinstellingen. Meer info over STUDIOTOPIA

Maak ook kennis met het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), de wetenschappelijke partner van Bozar in het kader van het STUDIOTOPIA- residentieprogramma. De residenties maken deel uit van het VIB Grand Challenges Program.

Praktisch

Location

BOZARLAB

Ravensteinstraat, 23 1000 Brussel

Tickets zullen binnenkort beschikbaar zijn.

 

Het STUDIOTOPIA-project wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Hoofdsteun

  • medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie