Gepubliceerd op

5 projecten geselecteerd voor Next Generation, Please! 2021-2022

Met Next Generation, Please! wil Bozar een stem geven aan jongeren van 15-26 jaar die zich als bewuste, creatieve en mondige burgers profileren in een samenleving waarin hun meningen en ideeën het waard zijn om gehoord te worden.

Dit jaar heeft Bozar 5 projecten geselecteerd om deel uit te maken van de 7e editie van Next Generation, Please!. In de loop van het schooljaar zal elke geselecteerde groep samenwerken en hun ideeën, wensen en kennis delen inzake maatschappelijke kwesties en onze gemeenschappelijke toekomst. In de loop van dat proces bouwen ze samen een artistiek project.

Het resultaat van dit proces zal aan het publiek worden gepresenteerd tijdens een slot evenement dat in mei 2022 in Bozar zal plaatsvinden.

In afwachting van deze nieuwe projecten kan je de tentoonstelling Next Generation, Please! 2020-2021 bezoeken van 21 oktober tot 14 november 2021.

Geselecteerde projecten

  1. Desiderata, door de Koning Boudewijnstichting en de VUB

Met het project Desiderata willen de Koning Boudewijnstichting en de Vrije Universiteit Brussel jonge, Brusselse scholieren uit het derde jaar secundair onderwijs een stem geven in het klimaatdebat. Studenten en docenten van de masteropleiding Onderwijskunde bundelen de krachten met partners uit het artistieke landschap om samen te werken met vijftig jongeren uit drie Brusselse scholen: het Atheneum in Anderlecht, de Victor Hortaschool in Evere en Horteco in Vilvoorde. Ze worden begeleid door artiesten Aline De Nys (grafisch ontwerpster), Eline Georg (actrice, regisseuse en docente Visuele Communicatie), Yelina Schmitz (schrijfster en audiomaakster) en Thomas Deknop (fotograaf en regisseur).

  1. T.I.M.E., door Muziek Forum

Met beweging als vertrekpunt gaat het project T.I.M.E. op zoek naar nieuwe emoties, nieuwe plaatsen. Aan de hand van ongeziene beelden bij originele muzikale creaties verdiepen de leerlingen van de klas Art&English van het Heilig Hartcollege van Tervuren en van het Koninklijk Conservatorium Brussel zich in de grote maatschappelijke en milieuvraagstukken van onze tijd, bijgestaan door artiesten Caroline Rutgeerts, Bas Schevers, Teun Verbruggen en de Alexandra Gadzina Band.

  1. MakeitLab, door FactumLab

FactumLab nodigt jonge Brusselaars van 16 tot 26 uit om deel te nemen aan het digitale laboratorium MakeitLab, in nauwe samenwerking met het kunstenaarscollectief Cosa Mentale (Célia Bétourné en Louis Cortes). In de loop van het jaar bedenken ze samen een werk rond locaties in de stad die bij hen een gevoel van vrijheid oproepen. Ze geven die plaatsen weer met behulp van uiteenlopende tools en media (van tekeningen en 3D-beelden tot virtuele realiteit, klanken en foto’s). Hun doel? De bezoekers van de tentoonstelling bij Bozar meenemen op een fascinerend parcours met augmented reality.

  1. God Is a Woman, door Binfikir

Binkifir is een vereniging die socioculturele diversiteit wil promoten, voornamelijk via theater. Ze nodigt meer bepaald jonge vrouwen tussen 15 en 26 van Turkse origine in België uit om een voorstelling uit te werken rond de tweeledige culturele affiniteit van jonge vrouwen met een migratieachtergrond. Wat betekent het om een meisje of jonge vrouw van Turkse origine te zijn in de huidige Belgische samenleving? De deelneemsters worden bijgestaan door Erdinç Utku (artistiek directeur van Binkifir), Luc Colin (regisseur en auteur) en verscheidene experten (politici, journalisten enz.).

  1. So sovereign!, door WIELS

WIELS nodigt het kunstenaarsgezelschap Kneph uit om samen te werken met een groep jongeren van 12 tot 24 die deelnemen aan het Try-Out-project van Alba, verblijven in @Home18-24 of schoollopen aan het Lycée Intégral Roger Lallemand. De jongeren worden in het artistieke proces aangespoord om nieuwe verhalen te bedenken en vernieuwende en ludieke oplossingen aan te reiken voor de breuklijnen tussen gebieden en culturen. Met soevereiniteit als vertrekpunt, staan ze stil bij de grenzen tussen wat als de norm wordt ervaren en wat als een marginaal fenomeen wordt beschouwd.

Meer info over Next Generation, Please!